Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matz och grannarnastörs av stanken

Biogasanläggningen vid Atletippen skulle vara helt luktfri. Så var det i alla fall sagt. Men sedan starten förra sommaren har de boende i området ofta störts av stanken.

Annons
Knappast luktfritt. – Vissa dagar är det som att stoppa ner huvudet i en avloppsbrunn, säger Matz Rauséus, här med sonen Emil.

– Det luktar ju inte smågodis direkt. Det är som att stoppa huvudet i en avloppsbrunn vissa dagar, säger Matz Rauséus, som bor cirka två kilometer öster om anläggningen.

Kreativiteten bland grannarna är stor när det gäller att beskriva lukten. ”Hundskit”, ”Äggmök”, ”rutten filmjölk” och ”som att gå in i en vägg” är några liknelser som NA får ta del av under en rundringning.

Inte ensam

Matz Rauséus är långt ifrån ensam om att känna av odören. Han är inte heller den som är värst drabbad. Andra har fått stänga av ventilationen vissa dagar, för att det luktade för mycket inomhus, med kondens och fuktskador som följd. Mat i skafferier har fått slängas och några av sommarens trädgårdsfester har fått ställas in.

Men det är inte problem varje dag. Ibland kan det gå upp emot två veckor utan att det luktar illa. Vid andra tillfällen håller stanken i sig flera dagar i sträck.

De boende i omgivningen uppger en rad olika faktorer som de tror påverkar lukten. Bland annat temperatur, vindriktning, och hur terrängen ser ut. De som bor söder om anläggningen verkar vara värst drabbade.

Privat bolag

Förr om åren var det Atletippen som kunde lukta illa. I dag är det i stället biogasanläggningen. Den drivs av det privata bolaget Swedish Biogas International (SBI). Miljökontoret är den tillsynsmyndighet som ska kontrollera verksamheten. Johanna Elfving har hand om frågor kring anläggningen, och hon känner till problemen.

– Vi har en diskussion med SBI, men det verkar inte helt självklart vad nästa steg är. För ungefär en månad sen bad vi dem ta fram förslag på åtgärder. De borde komma med ett svar snart nu.

Bryts ner

Biogas bildas när organiskt material bryts ner i en syrefri miljö. Materialet kan bland annat bestå av biologiska råvaror som gräs, majs och vete.

– Tidigare har det funnits andra problem men de har åtgärdats. Det stora problemet nu är illaluktande spannmål som ligger utomhus och inte är tillräckligt förslutet, säger Johanna Elfving.

Annons