Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maximi- och minimitemperatur

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Har meteorologerna små hustomtar som vaktar termometern och skriver ner natten lägsta temperatur, eller hur går det till?

 Nej så är det ju såklart inte, termometrarna registrerar själva sina högsta resp. lägsta värden. Förr användes kvicksilvertermometrar och då hade man en speciell sådan för att kunna läsa av den högsta temperaturen. Precis ovanför maximitermometerns kvicksilverbehållare finns en förträngning som kvicksilvret kan passera vid stigande temperatur, men då kvicksilvret drar ihop sig vid sjunkande temperatur bryts kvicksilverpelaren av. Pelaren stannar då i sitt högsta/längsta läge. I fallet minimitemperatur användes en sprittermometer där termometervätskan har en mycket låg fryspunkt, t.ex. etylalkohol vars fryspunkt är -114.6 grader. Inuti vätskeröret finns en liten glasstav som vid avtagande temperatur följer med spritpelaren ner men när temperaturen sedan ökar tränger spriten förbi glasstaven som då blir kvar i lägsta läget. År 2003 började man istället för kvicksilvertemometrar, av miljöskäl, använda motståndstermometrar. Dessa bygger på en metalls egenskap att inta ett givet motståndsvärde för varje given temperatur.