Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med bättre fördelning av vinster minskas klyftorna i samhället

Annons

Arbetaren bidrar till produktion och får en ersättning i form av lön. Arbetarnas insatser resulterar i vinster som tillfaller de rika, vinster som i större omfattning borde delas med de arbetare som skapar vinsterna genom sitt arbete. På så vis kunde de ekonomiska klyftorna som bara ökar minskas i stället.

Det är höginkomsttagarna som har det största inflytandet. De är dock med några färre undantag obenägna att nyttja sitt inflytande till att minska de ekonomiska klyftorna.

Som exempel så är det inga fattiga som beslutade att höja skatten på drivmedel. Skattehöjningar som svider i plånboken för låginkomsttagaren, men är en typ av beskattning som är försumbar för höginkomsttagaren.

Jämfört med den rike så lever många arbetaren på den ekonomiska marginalen, och hundratusentals pensionärer som arbetat ett helt liv saknar en ekonomisk dräglig levnadsstandard.

Förändringarna i sjukkassan beslutades inte av fattiga, men innebär katastrof för många drabbade.

Stig Wiklund

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel