Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med drag under sulorna

Här har du Linde Open – landets äldsta dragracingtävling. Häng med.

Annons

In med öronpropparna. Känn luften vibrera av tusentals hästkrafter. Ett par kraftfulla motorvrål, gummirök. Två ögonblinkningar senare har de reptilsnabba bilarna gått i mål.

– Det här är livet, säger Tomas Westman från Nora. Han är en av alla de som kommit för att kolla på Linde Open, och placerat sig på en medhavd stol i publikslänten under ett parasoll. Och självklart gillar han amerikanska bilar och har själv en röd Ford Mustang.

– Och jag brukar alltid vara här och titta, det är bra, säger han.

Det är båda motorcyklar och bilar från hela Norden som deltar. Och det sociala är minst lika viktigt som själva racingen.

– Det kanske är 20 procent racing och 80 procent umgänge, vi är som en stor knasig familj, säger Peter Berggren från Gävle med fyra-fem tävlings-MC under tak. Här står motorcyklarna i fokus, dottern Linnéa Tröjbom Berggren har kört sen 2012, nu första året som senior. Och det är farten som lockar.

Ända från Norge kommer familjen Andersen, tre generationer, där i stort alla i familjen kör eller har kört. Madelen, 14 år, kör juniordragster. Nästa år tar hon steget upp hon till i en sju och halv meter lång dragster, berättar hennes mamma Ingunn Andersen. Dragracing är en stor del av deras liv.

– Det här är en sjukdom. Du blir besatt! säger Ingunn.

De kom redan i fredags och är kvar hela helgen.

Linde Open i korthet

>> Är en dragracingtävling som arrangeras av SHRA Lindesberg.

>> Räknas som landets äldsta dragracingtävling.

>> Genomfördes nu för 33:e året i rad.

>> 112 ekipage var anmälda till start.

>> Linde Raceway är en halvbana på 201,17 meter. Helbanorna ligger på 402,33 meter (en kvarts engelsk mil).

>> Läs mer på shra.nu