Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med dragracing på schemat

Eleverna på Lindeskolans fordonsprogram hade lättare än vanligt att ta sig till skolan igår. På schemat stod nämligen dragracing.

Micke Kågered, en av de främsta inom sporten i Europa hade tagit med sin Top Fuel dragster och placerat den på skolans verkstadsgolv mellan traktorer och lastbilar.

Ett monster till fordon som kan accelerera från noll till hundra på 0,7 sekunder. Särskilt bränslesnål är den förstås inte heller. Den drar upp emot tio liter i sekunden.

Trots det handlar väldigt lite av Micke Kågereds besök om själva bilen.

– Bilen väcker elevernas intresse, men det vi lär ut handlar om praktiska saker som verktygslära, kunskap om olika oljor, praktiska tips som alla bilmekaniker har nytta av, berättar Micke Kågeryd.

Men han erkänner att det förstås också handlar om att värva en ny generation till dragracingen.

Det är femte året som han och hans chefsmekaniker Micke Karlsson åker runt på skolor i Sverige när det inte är tävlingssäsong.

– Det var min egen idé att åka runt på skolor och undervisa. Det är kul att få dela med sig av de kunskaper jag samlat på mig under åren.

Och intresset från de skolor som har fordonsutbildningar tycks inte vara på väg att avta.

– Vi har hunnit besöka 140 skolor och många står ändå på kö.