Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med en vinterträdgård utanför dörren

Ute ligger snön halvmeterdjup men när vi kliver in genom ytterdörren ser vi en kvinna i t-shirt gå omkring på boulebanan. Banan är omgärdad av palmer och en bit bort står ett 130-årigt olivträd.

Det porlar svagt från en av dammarna och på en av inomhusbalkongerna samlar Åke Lagerqvist ihop sin kaffekopp och tidning för att gå in med dem.

Det är en vanlig februarimorgon på Bovieran i Göteborg.

– Vi sitter för det mesta ute och dricker morgonkaffet, förklarar Åke Lagerqvist.

Förra sommaren flyttade han och hustrun Britt från sin villa i Partille. De hade haft eget hus i 47 år men kände att det började bli tungt.

Liksom övriga bostadsrättsinnehavare vi pratar med är de mycket nöjda med sin nya bostad – de breda dörrarna, trägolven, tvättmaskinen och tumlaren i badrummet.

Hur vi än försöker har vi svårt att hitta någon som inte tycker att de dragit högsta vinsten i detta hus med medelhavsklimat året om.

– Frysen är lite för liten. Därför har jag skaffat en extra frysbox som jag ställt i klädkammaren, säger Inga-Lill Beckman då vi pressar henne på för- och nackdelar med detta boende.

Liksom många andra i huset har Inga-Lill bott i villa länge, närmare bestämt 37 år.

– Jag är rent lycklig att jag hamnade här. Jag var så trött på att rensa ogräs och springa med vattenspridaren. För att inte tala om snöskottningen ...

Vad är det bästa med Bovieran?

– Det är stämningen mellan de boende. Är någon lite skrabbig håller man lite koll på den personen. Det känns tryggt för mig som är hjärtsjuk.

– Bouleturneringarna har gjort att vi lärt känna varandra. Först var man väl lite reserverad, men nu vet man var alla bor.

Kan inte gemenskapen kännas påträngande?

– Nej, vill man inte ha sällskap är det bara att gå in och stänga sin dörr. Eller ta bilen och köra härifrån.

– Jag välsignar Göran Mellberg som hittade på det här boendet för oss äldre.

Det som de flesta anför som den stora fördelen med Bovieran är förstås den stora vinterträdgården. 1 700 kvadratmeter stor med 3 500 växter. Bara att njuta av och inga krav på skötsel.

– Trädgården motsvarade alla våra förväntningar, säger Leif och Margareta Morkvist, 67 och 63 år.

De har kvar sin sommarstuga och har därför valt att bo en våning upp med balkong.

Andra saker som de berömmer med Bovieran är samlingssalen där man haft många olika slags kalas och gästlägenheten där släktingar och vänner kan övernatta.

– Här tänker vi bo länge, länge, säger Leif och Margareta och gör sig i ordning för att delta i andra omgången av den stora bouleturneringen

Bovieran

Bovieran är en ny husidé som består av tre huskroppar som är sammankopplade genom en inglasad vinterträdgård.

Taket och en gavelvägg består av tjocka specialbehandlade isolerglas som avskärmar 68 procent av den direkta solstrålningen och tar bort den brännande farliga UV-strålningen.

I vinterträdgården ska det vara runt 18 grader året om. Här finns 3500 växter av 350 olika arter och fyra teman: En skandinavisk del, en asiatisk, en medelhavsdel och en japansk. Tanken är att växterna ska filtrera luften. Växterna sköts av ett företag.

Husen består enbart av treor och tvåor, i Örebro blir det 36 treor och 12 tvåor på 64–85 kvadrat. Alla lägenheter har en loftgång inåt vinterträdgården och en balkong utåt. Husen har också gästlägenhet, samlingslokal och ett friskvårdsrum.

Bovieran byggs som en bostadsrättsförening och billigaste lägenheten, en tvåa på 64 kvadrat, kostar 850 000 att köpa. Dyraste lägenheten kostar 1,8 miljoner. Till detta tillkommer en månadsavgift.

För att få bo i Bovieran ska man vara 50 + och inte ha hemmavarande barn. Medelåldern för de boende på Bovieran i Göteborg är 73 år och i Örebro 65 år. Hittills är 80 procent av lägenheterna i Örebro sålda.

Bygget av Bovieran i Örebro, det andra i ordningen, är just påbörjat och huset ska vara inflyttningsklart 2011. I Örebro kommer Bovieran att ligga efter Gäddestavägen, nästan mittemot Karlslunds motionsanläggning.