Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med fokus på EU-valet

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Lindeskolans skolvalsgrupp arrangerade demokratitorg med förhoppningen att höja elevernas intresse och deltagande i det nära förestående EU-valet. – Vi gör det här för att försöka få fler att rösta, säger Sara Hänninen som är med i skolvalsgruppen.

Utanför skolmatsalen på Lindeskolan stod bokborden i går uppställda på rad. Representanter från alla de åtta riksdagspartierna hade tackat ja till att delta i gymnasieskolans satsning inför EU-valet.

– Syftet med denna dag är att eleverna ska få mer information om de olika partierna så att de vet vad de vill rösta på. Men framför allt handlar det om att få dem att vilja rösta, säger Robert Andersson från skolvalsgruppen, en grupp bestående av lärare och elever som med det gemensamma intresset för politiken jobbar för ett högre valdeltagande bland skolans elever.

– Vi är allmänt intresserade av politik, därför var det en självklarhet att vara med i skolvalsgruppen, säger Markus Engström.

Nu i dagarna har de lagt all kraft på EU-valet och på att höja ungdomarnas valdeltagande där. Men direkt efter det fortsätter arbetet, denna gång med riksdagsvalet, landstingsvalet och kommunvalet.

– Vi kommer förmodligen att bjuda in politiker inför de valen också, men vi har inte bestämt något än, säger Sara Hänninen.

Tidigare i år har elever på flera skolor runt om i Sverige protesterat emot Sverigedemokraternas närvaro vid bland annat bokbord.

– Vi har pratat om det och blir det några problem så kommer vi att ordna det, säger Robert Andersson.

– Skolan har som policy att man måste bjuda alla eller ingen, det ska vara så demokratiskt som möjligt, fyller Markus Engström i.

Bokborden på Lindeskolan hade strategiskt placerats utanför ingången till matsalen.

– De flesta går förbi här när de ska till lunchen, förhoppningsvis stannar de upp ett tag, säger Sara Hänninen.

Två gånger under dagen hölls dessutom speaker´s corner i en lokal i anslutning till matsalen. Då fick alla partierna fem minuter på sig att svara på några av skolvalgruppens frågor som handlade om jobben, migrationen, miljön och jämställdhet.

– Det här är jättebra, framför allt att de lyckats samla så många här, säger Erik Teerikoski från Folkpartiets ungdomsförbund i Örebro.

– Det är svårt att få ungdomar att rösta i EU-valet och jag tror att det här är ett bra sätt att ändra på det, fortsätter han.

Markus Johansson, från Grön ungdom i Örebro, passade också på att berömma skolvalgruppen för upplägget av deras demokratitorg.

– Det är jättebra arrangerat och det är bra att de har lyckats få en så stor uppslutning bland eleverna här, säger han.

Lindeskolans speaker´s corner

Politikerna fick svara på frågor om vad de vill göra i EU.

”Klimatet ska gå först, det är en ödesfråga”, Ung Vänster.

”Vi vill riva gränserna, skapa ett frihandelsavtal”, Moderata ungdomsförbundet.

”Vi kan inte välja var vi föds men vi borde kunna välja var vi bor, det bör vara en mänsklig rättighet”, Grön ungdom.

”Vi vill vidareutveckla kärnkraften, det är det miljövänligaste alternativ vi har i dag”, Sverigedemokraterna.

”Europa behöver bli mer solidariskt”, Socialdemokraterna.

"Jag kan inte se varför kvinnor inte ska ha lika lön för lika arbete, det kan jag inte acceptera", Kristdemokraterna.

"Miljön är en av EU:s viktigaste frågor", Centerpartiet.

"Ja till Europa", Folkpartiet.