Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med Miljöpartiet blir vår miljöpolitik samhällsfarlig

Riksdagsledamoten Lotta Olsson med Moderaterna i Örebro län värnar, under Debatt i NA den 3 juni, den småskaliga vattenkraften. Därmed värnas inte bara historiskt uppbyggda strömmande reglerbara insjövatten utan demokratiskt fattade riksdagsbeslut för vår energiförsörjning. I debattartikeln kan man utläsa att Länsstyrelsen i Örebro saboterar vår vattenkraft. Här utnyttjar byråkratin alla kryphål, bla att varje län har fri tolkningsrätt. Landshövding Maria Larsson med länets högsta statliga tjänstemän driver egna och gruppagendor för särintressen.

Moderaternas budskap i debattinlägget är att Örebro Länsstyrelse varit ett hot mot vattenkraften och elproduktionen när politiskt fattade beslut inte respekteras.

Det är ovanligt att landets största oppositionspartis högsta länsrepresentanter från ett tiotal kommuner förtydligar vattenfrågans vikt för länets invånare. Vattnet är tacksammare att ta upp i globalt perspektiv på världskonferenser som en överlevnadsfråga. Frågan berör oss lika djupt på hemmaplan. Utan vatten inget liv.

Bara tre procent av allt vatten är drickbart. Bra att Moderaterna lyfter EU:s vattendirektiv. I länsperspektiv är det enbart utformat av aktivism.

Länets landskapsbild har aldrig tidigare varit så hotad och utsatt att förlora hela sin landskapskaraktär när sjösystem, strömmar, bäckar, reglerbara sjödammar och kulturmiljövärden besinnings- och kunskapslöst sänks utan regleringsmöjligheter för att utplåna vattenkraften. Vi har inget evigt strömmande vatten som Norrlandsälvarna. Vi kan klara torka, men den stora samhällskatastrofen kommer närmare oberoende av årstid. När vattenmagasinen och sjöregleringarna rivs ut slår naturens jättekrafter tillbaka vid katastrofregn, snö eller isbildning. Samhällsstrukturen blir försvarslös. Länsstyret är en farlig lekstuga med skattemiljarder mot miljöförnuft.

Återkommande varnar EU Sverige för att Europas vattendirektiv och Landskapskonvention inte respekteras.

Det högsta politiska ansvaret för att miljöbrott får fortgå har Miljöpartiet, som ockuperat miljödepartementet i många år. I regeringsställning har de stulit taktpinnen. Inget kan bli farligare än rättsröta i statlig tjänst med skattemiljarder. Med Miljöpartiet blir vår energi- och miljöpolitik så bristfällig och teoretiskt omöjlig att den blir en samhällsfara för framtida generationer. I dag den sista juni kör Karlshamns oljekraftverk för fullt för att undvika akut elbrist i Sydsverige på grund av vattenbrist och elpriset ligger i topp. Tyvärr släpper MP i regeringsställning inte igenom en annan moderat hjärtefråga som en enhällig Riksdag redan 2018 tog beslut om. Det gäller införandet av tjänstemannansvaret som vi saknat sedan 1976. Detta ansvar skulle om det infördes bli det största hotet mot MP:s egen energi och miljöpolitik. Deras enpartifråga.

Vilket skräckscenario om Europa skulle stå utan straffansvar i förvaltning. Vi kan rösta bort politiker men inte ansvarslösa byråkrater. Vi måste få tillbaka ett hedersansvar där både huvudmän och undergrupper kan fällas för korruption och lagbrott i kommunal och statlig förvaltning.

I ett rättssamhälle ska alla ha samma gällande rätt. Detta vet Moderaterna. För att nå dit måste de sopa bort MP när S låter riksdagsbeslut saboteras redan i regeringsdepartementen. I energifrågorna måste M föra talan i sakfrågorna i rikspolitikens utskott där de har inflytande och ordförandeposter eller skapa samarbetsgrupper. Det finns likasinnade i andra partier som vill lyfta upp den undanskuffade inrikespolitiken. Moderater, driv på även om ni inte är i regeringsställning.

Demokratin kan aldrig tas för given.

Göran Hartman

Tiveden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel