Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med nytaget körkortkörde han upp i topp

Rallytalangen Jacob Jansson fortsätter att briljera. Sin första tävling som C-förare vann han utan svårigheter, och det trots att han bara haft körkort i några veckor.

Annons

Redan som sextonåring började Jacob Jansson att köra rally – framgångsrikt. Då med en övningskörningsskylt på bilen och en handledare bredvid sig.

Första våren, 2008, deltog han i fem ungdomsrally-tävlingar med totalt tre segrar. Själv säger han att det dock inte var förrän under hösten 2009 som det lossnade ordentligt.

– Jag ökade och har lyckats hålla mig kvar på de nivån. Mycket tack vare att bilen gått bättre efter några ändringar, säger han.

Visserligen har han tvingats bryta i tre av fem tävlingar. Främst på grund av tekniska problem. Men de tävlingar han fullföljt har gått riktigt bra, säger han. Så även de specialsträckor han kört i de tävlingar han tvingats bryta.

Jacob fastnade tidigt för motorsporten. Egentligen inte så konstigt med tanke på att hans morbror är ingen mindre än den lokala rallylegenden Janne Westlund. Likaså är hans pappa Lars väldigt motorintresserad.

Mellan tävlingarna blir det en hel del skruvande och mekande med bilen. Hans Volvo 940 har det investeras många timmar i för att hålla den i topptrim.

– Drömmen är att köra fyrhjulsdrivet. Just nu är det mitt mål att komma dit, säger Jacob Jansson.

För att klara det krävs ganska stora ekonomiska insatser. Just nu sommarjobbar Jacob på Skärets återvinningscentral, vilket kommer att ge ett skönt klirr i kassan.

– Jag har jättebra sponsorer och ett bra team, vilket jag är otroligt tacksam för. Allt jag gör och de pengar jag tjänar går till rally.

Nyligen gjorde också Jacob debut som C-förare, och debut med noter. Tävlingen var Esab-rallyt i Laxå där han totalt hamnade på en nionde plats. I sin klass stod han dock som segare.

– Men det tar en stund innan jag kan det här fullt ut. Och det är nog bra att inte ha för bråttom.

Jacob Jansson fick tidigare ta emot priset Årets bästa tävlingsprestation 2009 av Motorklubben Kopparberg.