Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medaljmiss för Axel och Filip – Sverige stafettfemma

Sverige tillhörde favoriterna bakom Ryssland i stafetten i längdskid-JVM – men tvingades kasta om i laget på grund av sjukdom och slutade femma.

Nej, det gick inte alls som svenskarna hade tänkt sig i stafetten – och motgångarna började redan före start, när den svenska stjärnan och slutmannen Oskar Svensson tvingades kasta in handduken på grund av sjukdom och ersattes av Duveds Olle Jonsson, vars enda insats i JVM dessförinnan var en 33:e-plats i sprintprologen i onsdags.

När sedan öppningsmannen Viktor Thorn, Ulricehamn, redan tidigt på första sträckan tvingades släppa både tätduon med Ryssland och Frankrike, som dundrade på i ett helt eget tempo, och förföljarna i Norge och Finland, märkte alla varåt det lutade.

Vid växlingen till Garphyttans Axel Ekström var Sverige femma, och avståndet 19,6 sekunder från tät och fem sekunder från tredjeplatsen. Axel hämtade upp och gick ifrån en trött Lauri Lepistö, men finländaren var uppe i rygg när Ekström lämnade över till Garphyttekollegan Filip Danielsson.

Då hade avståndet till tätduon växt till 39,7 sekunder, avståndet till trean Norge till 24. Danielsson åkte ifrån sin finländaren, Waltteri Vinkanharju med sex sekunder men fortsatte att tappa på de tre lagen längst fram.

Vid sista växlingen var Sverige fyra, 1.15 från tätduon, 39 sekunder från Norge. Ett hopplöst utgångsläge för Olle Jonsson, som inte orkade följa finländaren Joni Maki och tappade till femte plats i mål, 2.26 bakom täten. Men det var inte standin-åkaren som tappade medaljen åt Sverige, menar SVT:s expert Anders Blomquist.

– Det hade nog krävts att de tre första svenska åkarna hade gjort bättre lopp för att Oskar Svensson skulle klara det där. Axel och Filip har gjort jättefina junior-VM och gjort bättre resultat än vad man kanske räknat med. Just i stafetten fick de inte till det lika bra, men de har gjort flera bra insatser, sa han i SVT:s direktsändning.

Där uppe, i täten orkade Frankrike sensationellt följa superfavoriten Ryssland i 3,5 sträckor. Men på sista sträckan ställde Alexej Tjervotkin av Louis Schwartz i sista uppförsbacken och fixade sitt tredje raka JVM-guld med 17 sekunders marginal.

Axel Ekström kan summera junior-VM med tre topp tio-placeringar, Filip Danielsson med fyra topp 15-placeringar, om man räknar in 13:e-platsen i sprintprologen.