Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgargarde på väg att bildas i Nora

”Ett medborgargarde är på G ...!” Med de orden vill ett antal Norabor få med sig andra i protester mot flyktingar. Och det finns uppmaningar som går längre än att enbart rikta in sig på protester, det talas om stormavdelningar.

Det är i en Facebookgrupp som Norabor talar om att ett medborgargarde är på väg att bildas i kommunen.

Gruppen har namnet ”Gruppen för grannsamverkan för alla i nora kommun ocensurerad”. Den senaste tiden har en stor del av inläggen varit kritik mot det blivande modulboendet för ensamkommande flyktingbarn i Nora. Ett par av gruppens drygt 700 medlemmar har argumenterat emot kritiken.

Efter en diskussion om hur många som kan komma att bo i det nya boendet skriver en Norabo:

”Några stormavdelningar vore på sin plats.”

Kopplat till den meningen finns en bild på vad som ser ut som nazisternas halvmilitära kampförbund Sturm-abteilung, stormavdelning.

En annan medlem svarar direkt: ”Vi måste få till ett smidigt system där vi kan mobilisera oss snabbt i stort antal och vara redo för konfrontation om så krävs.”

Det var i slutet av förra veckan som dessa inlägg kom i Facebookgruppen. Under måndagen beslutade polisen i Lindesberg att granska innehållet.

– Vi vill snarast se om där förekommer något som kan vara brottsligt. Om det är så får vår förundersökningsledning titta på det, säger Robert Haslinger, chef för lokalpolisområdet i Lindesberg.

– Spontant kan jag säga att det inte verkar vara något brottsligt i det jag känner till.

– Men vi ser allvarligt på företeelsen att man på Facebook uppmanar till medborgargarden. Vi vill naturligtvis inte att folk ska uppmuntras till att ta lagen i egna händer, säger Haslinger.

Inläggen i Noragruppen om medborgargarde och stormavdelning kom dagen före de högerextrema aktionerna mot flyktingar i Stockholm.

Finns det risk att den händelsen får andra att göra liknande saker?

– Det finns alltid den risken, svarar Haslinger.

– Och med uppmuntran till medborgargarden finns också alltid risken att människor hetsar upp varandra så att oskyldiga drabbas.

Om inläggen på Facebook kan vara brottsliga, vad är rubriceringen?

– Spontant säger jag hets mot folkgrupp eller anstiftan till våldsbrottslighet.

– Vi ska följa vad som händer utifrån denna Facebookgrupp, säger Robert Haslinger.

NA kontaktade på måndagseftermiddagen den person som skrivit att ett medborgargarde är på gång, och ställde frågan:

Varför ska ett medborgargarde bildas?

– Jag vill inte ha med er jävla skittidning att göra. Lyssna nu journalistjävel, jag vill inte vara med i er skit, svarade hen.

En kort stund efter samtalet försvann inlägget om att ett medborgargarde ska bildas och inlägg kopplat till det, från Facebook.

Men gruppen finns kvar. Den bildades i höstas när ett inlägg inte fick publiceras i en annan grupp med nästan samma namn.