Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgargarde på väg att bildas i Nora

”Ett medborgargarde är på G ...!” Med de orden vill ett antal Norabor få med sig andra i protester mot flyktingar. Och det finns uppmaningar som går längre än att enbart rikta in sig på protester, det talas om stormavdelningar.

Annons

Det är i en Facebookgrupp som Norabor talar om att ett medborgargarde är på väg att bildas i kommunen.

Gruppen har namnet ”Gruppen för grannsamverkan för alla i nora kommun ocensurerad”. Den senaste tiden har en stor del av inläggen varit kritik mot det blivande modulboendet för ensamkommande flyktingbarn i Nora. Ett par av gruppens drygt 700 medlemmar har argumenterat emot kritiken.

Efter en diskussion om hur många som kan komma att bo i det nya boendet skriver en Norabo:

”Några stormavdelningar vore på sin plats.”

Kopplat till den meningen finns en bild på vad som ser ut som nazisternas halvmilitära kampförbund Sturm-abteilung, stormavdelning.

En annan medlem svarar direkt: ”Vi måste få till ett smidigt system där vi kan mobilisera oss snabbt i stort antal och vara redo för konfrontation om så krävs.”

Det var i slutet av förra veckan som dessa inlägg kom i Facebookgruppen. Under måndagen beslutade polisen i Lindesberg att granska innehållet.

– Vi vill snarast se om där förekommer något som kan vara brottsligt. Om det är så får vår förundersökningsledning titta på det, säger Robert Haslinger, chef för lokalpolisområdet i Lindesberg.

– Spontant kan jag säga att det inte verkar vara något brottsligt i det jag känner till.

– Men vi ser allvarligt på företeelsen att man på Facebook uppmanar till medborgargarden. Vi vill naturligtvis inte att folk ska uppmuntras till att ta lagen i egna händer, säger Haslinger.

Inläggen i Noragruppen om medborgargarde och stormavdelning kom dagen före de högerextrema aktionerna mot flyktingar i Stockholm.

Finns det risk att den händelsen får andra att göra liknande saker?

– Det finns alltid den risken, svarar Haslinger.

– Och med uppmuntran till medborgargarden finns också alltid risken att människor hetsar upp varandra så att oskyldiga drabbas.

Om inläggen på Facebook kan vara brottsliga, vad är rubriceringen?

– Spontant säger jag hets mot folkgrupp eller anstiftan till våldsbrottslighet.

– Vi ska följa vad som händer utifrån denna Facebookgrupp, säger Robert Haslinger.

NA kontaktade på måndagseftermiddagen den person som skrivit att ett medborgargarde är på gång, och ställde frågan:

Varför ska ett medborgargarde bildas?

– Jag vill inte ha med er jävla skittidning att göra. Lyssna nu journalistjävel, jag vill inte vara med i er skit, svarade hen.

En kort stund efter samtalet försvann inlägget om att ett medborgargarde ska bildas och inlägg kopplat till det, från Facebook.

Men gruppen finns kvar. Den bildades i höstas när ett inlägg inte fick publiceras i en annan grupp med nästan samma namn.

Annons