Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medel mot stenkastning: Ungdomar från bostadsområdena fick testa att jobba som polis

"En polispatrull och en väktare blev utsatta för stenkastning i Vivalla under natten mot söndagen". Så skrev NA för en tid sedan. Men det fick motkrafter.
NA följde med tolv ungdomar som fick testa att arbeta som polis, räddningskår och ambulanspersonal vid en fingerad olycka.

Läs också söndagens ledare: Folkdansare i Varberga hjälper inte mot social oro!

19-åriga Ayan Mahamud är vänlig, men bestämd, när hon sträcker ut armarna och signalerar till oss att backa.

– Vill ni vara snälla att gå undan, så att vi får jobba i fred.

Som snälla och laglydiga journalister så backar vi. Men alla är inte snälla och laglydiga. Det står en personbil med synnerligen besvärliga personer vid olycksplatsen. De är påstridiga.

– Det går ju att köra förbi där, säger en av dem.

Det spelar ingen roll hur många gånger de får höra att det faktiskt inte går att köra förbi. De är högljudda, arga och grälar vidare med polisen.

På olycksplatsen står en kvaddad personbil. I den sitter tre personer. En uppträder berusat. En annan smiter från platsen. En tredje sitter fastklämd. Rutan på bilen sågas upp. Taket klipps bort. Under tiden som arbetet pågår är det en person från ambulansen som fixerar huvudet på den skadade, för att undvika att skadorna förvärras. Den skadade personen flyttas till ambulansen. Den berusade personen får "blåsa", blir handbojad och får sedan sätta sig i polisbilen. Den som smitit från platsen jagas av en polishund.

"Olyckan" inträffar vid räddningsstationen i Örebro. De som agerar som poliser, brandmän och ambulanspersonal är tolv ungdomar från Örebros ytterområden. De ska bli ambassadörer för MBU – Människan bakom uniformen.

Bakgrunden är händelser som skildrats i NA: "En polispatrull och en väktare blev utsatta för stenkastning i Vivalla under natten till söndagen." "Stenar kastades på lördagskvällen mot polisstationen i Vivalla. Fem fönster ska ha skadats vid stenkastningen." "En polispatrull hittade under natten mot söndag en förvirrad man som gått vilse vid Hamnplan. När de var i färd med att överlämna honom till hans boende attackerades de av stenkastare."

Ett självklart svar på detta är att gripa dem som kastar sten. Så var det sagt! Det är nämligen något speciellt att skriva om den här typen av händelser. Så fort du föreslår något annat än hårdare straff och fler poliser, så får du höra att du vill "dalta" med stenkastarna. Men att bygga relationer med ungdomar i bostadsområden handlar inte om att "dalta".

Om vi vill att människor ska ställa upp och berätta för polisen att de har blivit vittne till ett brott – då är det en god idé att de rättsvårdande myndigheterna agerar på ett sätt som inger förtroende. I det ingår i och för sig att gripa människor som misstänks för brott (obs, inget daltande). Men det krävs också att polisen har en vettig relation med alla de människor som bor i "utsatta områden" och som kan behöva hjälp av polis, räddningstjänst eller ambulans.

Inom ramen för "Människan bakom uniformen" har tolv ungdomar fått gå en utbildning i hur blåljuspersonal arbetar. Det är en förberedelse för att bli MBU-ambassadör. Det ska alltså finnas ungdomar ute i bostadsområdena som vet hur blåljuspersonal arbetar – och som kan förklara för omgivningen att det kan finnas goda skäl till en avspärrning eller till att en insats tar lite lid.

Idén började tillämpas i Kortedala och Bergsjön i Göteborg år 2009.

Men den här kvällen handlar det om ungdomar från Örebro – och deras examensprov. En fejkad olycka som kräver insatser av blåljuspersonal. Ungdomarna får utföra arbetsuppgifterna så verklighetsnära som det bara går. Med stort allvar tar de itu med uppgifterna. Under handledning från räddningstjänsten får de klippa upp taket på bilen. När en av ungdomarna konfronteras med de besvärliga personerna i en bil, så står en polis bakom och ger instruktioner:

– Nu har du sagt till dem flera gånger att de inte ska störa. Nu är det dags att du beordrar dem att lämna platsen.

Det är verkligen inte lätt uppgift! Men det går efter ett tag.

– Det är kul att se hur polisen jobbar, säger Ayan Mahamud från Vivalla.

– Jag har tyckt att det har varit obehagligt att se hur polisen kör runt i Vivalla i sina bilar utan att de går ut och prata med oss som bor där. Men nu har vi kunnat ge våra synpunkter. Och det har blivit bättre!

– Tidigare brydde jag mig inte så mycket. Jag ville inte ha med dem att göra.

Flera av ungdomarna funderar på att söka sig till något av blåljusyrkena. Just polisyrket verkar vara särskilt populärt.

Det finns en risk att den här typen av verksamheter drar igång med alltför stora förväntningar, att kraven utifrån blir att all stenkastning omedelbart upphör. Så fungerar det inte. Det finns kriminella som kommer att kasta sten på polisen under alla omständigheter. Men kriminologen Rickard Silva, som har granskat Människan bakom uniformen i Göteborg, skriver så här:

"I takt med att ambassadörerna blivit fler har tillfällen då uniformerad personal spontant mött dessa ute på fältet ökat. Detta framhävs vara mycket positivt eftersom det underlättar för uniformerad personal att utföra sitt arbete, eftersom ambassadörerna jämfört med andra ungdomar har en större förståelse för yrkena. De har vid tillfällen bidragit till att lugna ner stämningen som uppstått vid olika utryckningar. Alltså kan ambassadörers närvaro ha en lugnande effekt ute på fältet för uniformerad personal."

För att få den effekten krävs att "Människan bakom uniformen" fortsätter år efter år, att det med tiden blir fler och fler ungdomar som har gått utbildningen.

Marcus Royal, en av poliserna, säger:

– Ungdomarna är jätteduktiga. Och det är en riktig kick att få jobba med dem!