Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mediet som fuskade i seansen

Han har varit medium på heltid i elva år och jobbar i egna företaget Spiritual life development i Edsbergs gamla prästgård nära Fjugesta. Men Anders Åkesson har fuskat i fysiska seanser genom att smeta in handen med självlysande lera.

Ystad den 9 oktober 2010. Anders Åkesson sitter fastspänd i en karmstol med buntband kring handlederna i ett mörklagt rum. Han har visiterats och deltagarna väntar på att något ska manifesteras i fysisk form. Allting sker i experimentellt syfte.

Under seansen börjar en grön, självlysande hand att röra sig i mörkret ...

– Jag hade smugglat in en klump självlysande lera i en strumpa i byxlinningen. Det var svettigt men jag lyckades slita loss ena handleden. Sedan smetade jag in leran på handen, berättar Anders.

Stark kritik från kollegorHan blev avslöjad och har därefter gått ut offentligt och berättat om fusket, senast i radions P1.

Stark kritik har riktats mot honom från många som arbetar som medium.

Fortfarande har Anders i en egen ”hemcirkel” med några enstaka deltagare i en fysisk seans varje vecka.

Men som det ser ut i dag gör han inga offentliga framträdanden med fysiska seanser längre.

Vad var det som hände?– Jag hade varit ganska ”down” under en period och byggde upp en större press på mig själv och hade en rädsla för att de fysiska fenomenen skulle avta. Men det var idiotiskt och befängt av mig att använda en lerklump, att ta till ett fusk när man inte är i balans. Jag är helt emot fusk själv.

Har du bara fuskat en gång?– Nej det har hänt vid fyra tillfällen, en gång nere i Ystad, och sedan i cirkeln här hemma. Men deltagarna här vet om det. Det är hela tiden ett experiment och man kan aldrig ge några garantier för vad som händer. Allt är väl dokumenterat. Lerklumpen också men den används inte mer.

Vad är följderna för din verksamhet?– Jag har gjort förändringar med mig själv som person och gjort en del förändringar i verksamheten. När jag blev påkommen förra hösten skedde en drastisk nedgång i antalet kursdeltagare men nu har det kommit nya. Jag kommer aldrig att lägga av helt med mediumskap så länge folk är intresserade.

Är det fler som fuskar?– De flesta inom det fysiska mediumskapet har blivit påkomna med ett eller annat fuskfenomen.

Vad innebär det att vara ett medium?– Jag förnimmer, känner av de döda, hur de såg ut, krämpor och dödsorsaker. Jag har ”minnen” från tre, fyraårsåldern där jag såg min morfar som dog när jag var två, tre år gammal.

– Jag såg honom då som man ser en levande människa och pratade med honom vid hans grav. Jag trodde att alla människor såg och upplevde på samma sätt som jag. Som vuxen ser jag det mer som ”mentala bilder”, mer som en tanke.

Vilka sinnen använder du?– Syn och känsel används mest men också hörsel. Jag får till exempel uppleva en känsla av smärta i bröstkorgen och det kan då tyda på att den personen kan ha dött av hjärtfel eller lungcancer. Konsten är att skilja de egna tankarna och känslorna från de som kommer från andarna.