Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mediumbesöket får hård kritik

Det fanns brister i hela vårdkedjan när en 17-åring med dödslängtan togs till ett medium som en del av behandlingen. Nu får Bup kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Det var i slutet av förra sommaren som en 17-årig patient vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Örebro togs med till tv-kända mediet Terry Ewans av läkare på kliniken.

När det blev känt anmäldes den ansvarige läkaren Jan Pilotti. Även klinken, Bup, anmäldes enligt lex Maria.

Ivo har nu granskat ärendet och myndigheten är kritisk på flera punkter.

– Jag tar givetvis Ivo:s kritik på stort allvar och vi ska gå igenom det, säger Anita Ivarsson, verksamhetschef vid Bup.

I fallet med den tonåriga flickan får hela vårdkedjan kritik. Det handlar bland annat om brister i dokumentation, samordning av insatser och rutiner.

– Det här var ett exceptionellt fall men i grunden är jag inte så oroad. Vi har bra rutiner och bedriver en vård av bra kvalitet, säger Anita Ivarsson.

Kliniken har själv gjort en händelseanalys där det upptäckts en del brister.

Ivo kritiserar att verksamhetsansvarig, trots det, inte har tagit några beslut om åtgärder.

– Jag förstår inte riktigt hur de menar. De kan inte veta det eftersom att jag ska presentera åtgärderna först i slutet på den här månaden, säger Anita Ivarsson.

– Då kommer jag att redogöra för vad vi har gjort och vad vi kommer att göra, fortsätter hon.

Vad är det framför allt som ni brustit i, anser du?

– Det är jag som är ytterst ansvarig och det ansvaret tar jag. Samtidigt är det en specialistläkare som totalt kör sitt eget race och då har jag väldigt små möjligheter att stoppa det, säger Anita Ivarsson.

Hon jämför läkaren Jan Pilottis agerande med en politisk vilde.

– Var och en som jobbar inom sjukvården har ett ansvar för sina egna insatser. Om någon då löper amok i systemet så tar det tid att stoppa det, säger hon.

Även Ivo konstaterar att Jan Pilotti tagit patienten till ett medium utan diskutera det med någon.

Dessutom har dokumentationen från mötet varit bristfällig.

– Normalt sett har vi bra dokumentation och kunnig personal men om någon bara struntar i det och gör på ett annat sätt är det svårt, säger Anita Ivarsson.

Hur ska ni göra för att det inte händer igen?

– Det som hände var att de riktlinjer och rutiner som finns på kliniken inte följdes. Han gjorde på ett annat sätt och då blev det kaos.

Det som kliniken, enligt Ivarsson, behöver titta på är hur man ska upptäcka enskilda medarbetare som inte följer rutinerna.

– Vi har inte tillräckligt med muskler för att begränsa den enskilde i sitt yrkesansvar, säger hon.

Klinikens åtgärder ska presenteras för Ivo senast den 31 oktober.