Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medvind för Vestas

Danska Vestas Wind Systems, dit Vestascastings Guldsmedshyttan AB hör, har nyligen rott hem bolagets största order någonsin.

Vd Torbjörn Rudqvist i Guldsmedshyttan ser ordern som en försäkran att det kommer att finnas jobb på bruket framledes.

Överhuvud taget ser han mycket positivt på framtiden och kallar den gångna lågkonjunkturen för en parentes för Vestas.

Att bruket i Guldsmedshyttan förra våren fick säga upp 25 personer och i dagsläget är nere i 125 anställda, var ingen effekt av lågkonjunkturen, utan en följd av uppsägningar i Danmark.

– Det handlade om att anpassa verksamheten till att producera för lokal marknad. Vestas bygger och har byggt fabriker i Nordamerika, Asien och Europa, och därmed blev vår kapacitet i norra Europa för stor, förklarar Rudqvist.

– Vi hade ett exklusivt läge med orderböcker fulla från tiden före krisen, och påverkades bara marginellt av den.

Nära 13 procent

Ekonomiskt har det aldrig tidigare gått så bra som i fjol för företaget vars resultatmarginal var uppe i nära 13 procent.

Den senaste storordern handlar om leverans, installation och igångsättning av vindturbiner i Nord- och Sydamerika samt i Europa motsvarande 2100 megawatt de kommande två åren.