Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mellan två istider

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Tycker ni det är kallt? Då ska ni veta att det var värre förr, och att det troligen kommer att bli värre igen, om kanske 10 000 år! Vi lever nämligen i en så kallad interglacial, tiden mellan två istider.

De senaste årmiljonerna har temperaturen genomgått många fluktuationer och större eller mindre delar av Nordeuropa har varit täckta av inlandsisar åtskilliga gånger. Den senaste istiden (Weichsel-glacialen) började för drygt 100 000 år sedan genom att små glaciärer i fjällen växte ihop till en större ismassa. Till en början växte och krympte isen i flera omgångar men begränsade sig i stort sett till fjällkedjan. Efterhand bredde isen dock ut sig alltmer och nådde sitt maximum för ca 20 000 år sedan.Då nådde iskanten ned till norra Tyskland och Polen.

En följd av isens tillväxt var att havsytans nivå sjönk rejält. Nuvarande Ryssland och Alaska var förbundna av en landtunga, och man tror att det var för ungefär 40 000 år sedan som de första människorna kunde nå Australien, tack vare en betydligt lägre havsnivå än nu. Så småningom blev det varmare igen och de allra sydligaste delarna av Sverige blev isfria för 13 000 eller 14 000 år sedan. Vi kom in i den period vi nu lever i och som kallas för Flandriska interglacialen. Vad nästa istid kommer att heta är inte känt.