Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men skippa masshysterin

”Om två ryska bombplan hade startat från sin bas i Kaliningrad när jag inledde mitt tal, så hade vi nu sett dem med blotta ögat här över Almedalen”.

Jan Björklund (FP) tittar ut över publiken. ”18 minuter. Längre än så är inte avståndet. Glöm inte det!” säger han uttrycksfullt.

Björklund höll inte tillbaka med sitt artilleri i försvarsfrågan.

En del skulle kanske kalla det för att ta bladet från munnen, andra skulle tala om skräckpropaganda. Ryssland och Putin målades upp som ett hot, inte bara mot Svensson i radhuslängan utan mot de liberala värdena i hela Europa – med dragna vapen 18 minuter från Almedalscenen. Känslan som förmedlades var att nu – nu är det på allvar. Det är dags att börja hamstra konserver.

Björklund var inte sen med att lyfta fram den senaste incidenten som inträffade i veckan, när ryska spaningsplan närmade sig Gotland. Han kallade det för en ”aggressiv handling” från Ryssland, även om Försvarsmakten strax efter händelsen snabbt dementerade sådana uppgifter. Svenskt luftrum hade faktiskt inte kränkts. Visserligen kan agerandet sättas i ett större sammanhang och kopplas ihop med ett generellt sett allt mer aggressivt beteende från Ryssland, men planen flög trots allt över internationellt luftrum – inte över Rosenbad.

Det finns en fara i att egga den försvarspolitiska debatten. Skräckpropaganda är sällan konstruktiv utan skapar en kollektiv rädsla, där affekt överskuggar logik och rationalitet. Ja, vi bör diskutera ett medlemskap i Nato, men inte som en paniklösning. Frågan är mycket mer komplex, och kräver mycket mer arbete än så. Vi bör ta Rysslands allt mer aggressiva beteende, med kräkningar av svenskt territorium, på största allvar.

Men vi måste vara nyanserade. ”Friheten – den är värd att försvara!”, förkunnade Björklund. Låt oss göra det med en portion lugn och rationalitet.