Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meny testar årets rockigaste spel

Julens i särklass hårdrockigaste spel heter Rock science.
Men hur kul är det? Meny placerade fem rockers runt spelbordet för att ta reda på svaret.

Annons

Tänk er ett Trival Pursuit med enbart hårdrocksrelaterade frågor och med plektrum i stället för tårtformar som spelpjäser. Då har ni ungefärlig bild av vad det nya svenska spelet Rock science handlar om.

En av spelet upphovsmän är Nicke Andersson, frontfigur i såväl Hellacopters som nya Emperial State Electric. Nicke har också skrivit spelets soundtrack, låten " Rock Science " (som medföljer spelet).

Menys testpanel fick bedöma spelet utifrån tre kriterier:

2. Ge ett allmänt omdöme på några meningar.

3. Vad var det bästa, respektive sämsta med spelet?

1. Betyg på spelet (från 1 till 5)

Stellan Noren (Gubbrockande nyhetschef med förkärlek för Thin Lizzy)

1. Betyget blir 3.

2. Det här är alldeles uppenbarligen ett spel skapat av nördar som har spunnit loss ordentligt. Är man själv nörd är det förstås toppen, är man det inte får man hoppas på tärningen och tur. Möjligen kan det också krävas artificiell kroppspåverkan för att spelet ska vara underhållande en hel kväll.

3. Bäst: Den höga nostalgifaktorn i många av frågorna för oss 70-talister.

Sämsta: Bristen på nostalgi i många av frågorna… för oss 70-talister.

Amelie Wallenbro (Panelens mest tatuerade deltagare, stort fan av Type O Negative) 1. Jag ger spelet en fyra. Kanske var det det trevliga sällskapet som bidrog till detta…

2. Det här är ett spel som passar lika bra på förfesten som på hemmakvällen med polarna. Givetvis inget för popsnören eller andra som inte är inne i rock´n´roll-svängen. Jag gillar att det är stor variation i frågorna då det finns sex kategorier och tre nivåer på alla dessa.

3. Det bästa är att man kan välja nivå på svårigheten i frågorna. Det ger möjlighet att spela taktiskt, vilket är roligt. Det sämsta är kategorin där man ska nynna eller på annat sätt framför en låt utan att uttala några ord. Det är bara för att jag själv har extremt svårt för den typen av framföranden. Ett stort plus i kanten får spelet för det medföljande soundtracket!

Herman Nikolic (Seattlerockare som kan tänka sig att låta Chris Cornell inta Jesus plats i julkrubban)

1. Spelet får en 4:a (förmodligen en 5:a under mindre kontrollerade former)

2. Härlig känsla när man dammar upp en fråga om ett band som man inte ägnat en tanke åt på 20 år. När man sedan prickar rätt på någons hummande härmande av ett intro är man kung!

3. Bästa: Sciencenivån som skiljer agnarna från vetet. Sämsta: För mycket Thin Lizzy

1.

Markus Lutteman (Pudelrockare som sögs med i grungevågen och nu sitter hjälplöst fast i 90-talet)En utrstark 4:a!

2. Ett underbart rocknördigt spel som intar en så självtar plats i spelhyllan att man inte kan låta bli att undra varför det inte har funnits på marknaden tidigare.Fraser som ”markera startrutan med till exempel en ölkapsyl eller en tändare” och ”Kom ihåg, rockare smuttar inte!” gör att till och med regelboken blir underhållande läsning. Det ultimata förfestspelet.

3. En av många bra saker är vadslagningsförfarandet, som gör att alla spelare blir involverade i varje fråga, oavsett vems tur det är att svara. Det man kan sakna är givetvis bristen på frågor om en del favoritband i 80-talets vinyl- och cd-katalog.

1.

ANDERS JAKOBSON (Stenhård trummis i lika stenhårda bandet Nasum)4 stjärnor

2. Upplägget påminner om andra spel men får klara pluspoäng för sin uppenbara fokusering på hårdrock och på rockiga detaljer såsom plektrum som spelpjäser och roliga spelregler. Frågorna går över ett ganska brett spektrum och i och med att alla spelare har chans till poäng hela tiden blir det spännande hela tiden och inte att man sitter och väntar på sin tur hela tiden.

3. Det bästa är att spetskompetens inte nödvändigtvis är en fördel, även om grundläggande hårdrockskunskaper är ett måste. Upplägget med olika nivåer på frågorna är bra kan utnyttjas taktiskt. Det sämsta är möjligen att frågekorten är på engelska. En översättning hade gynnat spelet ytterligare.

Om spelet

Rock science är ett svensk brädspel (på engelska) skapat av ett gäng rockare, däribland Nicke Andersson (med band som Entomned, The Hellacopters och Imperial State Electric i sin cv).

Spelet innehåller 2 500 frågor i olika kategorier och svårighetsgrad.

Vill du veta mer? Klicka här för att se en videosekvens om hur spelet hur går till.

Annons