Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer humanism krävs för att rädda jorden

Människan utvinner och förbrukar i dag mer energi och råvaror (såsom metaller) från jordklotet än vad som är långsiktigt hållbart – detta vet vi. Den ekonomiska rikedom och den makt dessa ändliga resurser skapar fördelas väldigt ojämlikt per person över jorden – detta vet vi. Genom det vi överkonsumerar i dag skapar vi problem för kommande generationer. Vi flyttar problemet framför oss in i framtiden för andra att ta hand om.

Demokratin blir allt skörare. Det politiska etablissemanget trycker hårt på begreppet representativ demokrati där många väljare inte känner igen sig i dag. Politiker och stora företagsintressen lierar sig med varandra och ger resurser till så kallad nyttostyrd forskning.

Det behövs mer humanistisk och vetenskaplig forskning som är fri och inte redan från början begränsas av ett tveksamt formulerat nyttobegrepp och det verkar vara bråttom.

För den som vill fundera över vart vi är på väg finns en utmärkt och lättläst bok på knappt 200 sidor skriven av två forskare, Jenny Andersson och Erik Westholm. Boken är recenserad i NA 21 september 2019 – Slaget om framtiden. Här lyfter författarna fram att den som vinner tilltro till sin berättelse om framtiden också får makten över den. Därför behöver forskningen vara fri och inte styrd.

Vi behöver alla få förstå, vara med och påverka vår framtid och apropå december, jag börjar till och med tro att berättelsen om ett litet barn i juletid har mer att lära oss om hur vi ska leva våra liv än några professorer och ingenjörer i bergsindustrin.

”Östansjöbo”

Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel