Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer kultur åt de äldre

Nu ska de äldre i Laxå kommun få mer kultur och aktiviteter i sina liv. För att det ska bli verklighet har det gjorts en Kultur- och aktivitetsplan.

Annons

På social- och omsorgsnämndens senaste möte så presenterades en ny kultur- och aktivitetsplan för seniorer i Laxå kommun. Syftet med planen är att låta kultur och aktiviteter bli en naturlig del av både förebyggande och behandlande vård.

– Jag har läst att de som har kultur i sitt liv lever längre. Tanken är att vi ska få in kulturen mer inom äldrevården. Det kan vara att spela musik som generationen tycker om eller visa filmer. Förövrigt har jag hört att Elvis är på gång in på Ramundergården, säger Thorsten Holgersson, socialchef i Laxå kommun.

I den nya kulturplanen står det att Laxå kommun ska arbeta för att varje särskilt boende ska ha minst två utåtriktade aktiviteter per år. Inbjudna personer som kan tillföra verksamheten kulturella upplevelser minst två gånger per år. Ett mål är också att upprätt ett kulturpolitiskt program.

För att kunna få in mer kultur och aktiviteter inom vården så föreslår Thorsten Holgersson i Kultur- och aktivitetsplanen att den samverkansgrupp som finns idag på Frivilligcentralen ska utvecklas med fler aktörer som ska arbeta med frågor som rör kultur och aktiviteter för äldre.

Det föreslås även att medel bör avsättas i arbetsbudgeten för att främja detta arbete.

På social- och omsorgsnämndens senaste möte så godkände ledamöterna den nya kultur- och aktivitetsplanen för seniorer. Eventuella kostnader kommer att medtagas i budgetarbetet 2011.

Annons