Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer miljögifter i bröstmjölk än i andra livsmedel

Bröstmjölk innehåller mycket miljögifter. Trots att halterna har sjunkit det senaste decenniet är det mer gifter i modersmjölk än i de flesta andra livsmedlen.

Annons

– Jag förstår att det är en vetskap som kan skapa ångest, säger Bert van Bavel, professor vid forskningscentrum människa, teknik, miljö – MTM – vid Örebro universitet

– Men det är ändå mycket viktigt miljögifterna får uppmärksamhet, fortsätter han.

Bert van Bavel och hans kolleger visar i sin forskning hur miljögifter tas upp i våra kroppar, blir kvar där och påverkar organen.

De arbetar för FN, deras laboratorium blev referenslaboratorium åt FN 2006. Det finns endast tre i världen. Många ansökte men endast laboratorier vid universiteten i Örebro, Barcelona i Spanien och Amsterdam i Holland godkändes.

Forskarna i Örebro tar blodprover på ett hundratal personer i testgrupper, för att se vilka miljögifter de bär på. De arbetar även globalt, med prover från Afrika och Fiji i Stilla Havet, bland annat.

Bröstmjölken påverkas starkt av miljögifter. En gravid kvinna lagrar gift i det fett som bildas under graviditeten.

Nu ska genast sägas att Bert van Bavel betonar att ingen ska sluta amma sina barn på grund av miljögifter. Bröstmjölken ger barn den bästa näringen, och antikroppar mot infektioner.

– Fördelarna väger över. Men man bör inte amma länge.

De svenska rekommendationerna på sex månader är bra, menar han.

Det är tydligt att barn får i sig miljögifter via bröstmjölken.

– Blodproverna har visat att kvinnor som har ammat barn har lägre halter miljögifter i kroppen än män. Medan prover från små barn visar att halterna av miljögifter i deras kroppar har ökat efter amning.

– Mammans miljögifter skjuts över till barnen, säger Bert van Bavel.

Forskarna försöker nu få fram vad miljögifterna orsakar hos barnen. Men det är svårt. Det finns inget att jämföra med. Alla barn har miljögifter i kroppen från tidig ålder.

– Men vi ser hur vissa sjukdomar har blivit vanligare hos barn och ungdomar. Testikelcancer och folksjukdomar som diabetes och fetma har ökat.

Orsakar bröstmjölken sjukdomarna?

– Via bröstmjölken förs den större andelen miljögifter över till barnen. De kommer också genom placentan, moderkakan, men det är en mycket liten andel. Vad vi vet är att miljögifterna kan orsaka cancer och andra sjukdomar, säger Bert van Bavel.

Som privatperson är det mycket svårt att göra något åt situationen. Även den som lever hälsosamt kan omöjligt undvika alla gifter.

– Men med forskning kan vi komma åt problemen. Inom forskningen måste vi ta fram fakta om följderna, så att farliga ämnen kan regleras och förbjudas.

Bert van Bavel har under hösten testat kända personers blod, bland annat från norska olympiska skidmästarinnan Stine Lise Hattestad och amerikanske skådespelaren Ed Begley Jr. Resultaten ska ingå i filmer som görs av Safe Planet Campaign, en FN-kampanj för miljön.

NA har låtit en av våra egna medarbetare, Erika Ahlberg som är gravid, testa sig. Resultatet ser ni i webb-tv på na.se.

– Miljögifterna måste åter få mer uppmärksamhet om vi ska kunna göra något. Gifterna har glömts bort, studenter jag hade för 20 år sedan visste mycket mer om dem än dagens studenter, säger Bert van Bavel.

Råd för att undvika miljögifter

Plastkemikalier i matlagning: Värm inte mat i plast. Håll inte mat varm i plast. Undvik teflon, plastkärl och plastredskap i allmänhet. Välj i stället glas, porslin och rostfritt. Vissa förpackningar bör undvikas, som till popcorn för mikrovågsugn.

Bekämpningsmedel: Välj ekologiskt producerad mat.PCB och dioxiner: Ät varierad kost. På SLV:s hemsida slv.se (Svenska livsmedelsverket) finns kostråd.

Plasstkemikalier inomhus: Vädra. Måla inte vintertid, utan på sommaren och i samband med semester. Välj tapet framför målning. Välj trämaterial framför plast.

Kläder: Undvik material som behandlats mot vatten och fukt, som gore tex. Tvätta kläder innan användning nära hud.

Möbler och textilier: Undvik syntettyger, plast och spånplatta. Undvik material som behandlats med flamskyddsmedel.

Forskningen på Örebro universitet

Forskningscentrum MTM vid Örebro universitet testar för kemiska ämnen som bryts ner långsamt och stannar kvar i våra kroppar i flera decennier.De kan ge upphov till cancer, och reproduktions- och utvecklingsstörningar. De kallas POPs-ämnen, (Persistent Organic Pollutants).De finns överallt och går inte att undvika. I smink, hushållskemikalier, kläder, textilier, mat, plastleksaker, nappflaskor, elektronik och mycket mer. De används som bekämpningsmedel.Genom utsläpp är de spridda över hela världen, även långt från platser där de producerats och använts.En människa beräknas ha 200 gifter i kroppen.80 procent av miljögifterna får vi i oss genom maten.Vid Örebro universitet testar man för äldre miljögifter som PCB, DDT och dioxiner, och för nyare som bromerade flamskyddsmedel och organiska fluorämnen.