Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar till barn- och utbildningsnämnden?

När överskott och underskott i förra årets kommunbudget ska omfördelas vill oppositionen skjuta till en dryg miljon till barn- och utbildningsnämnden. S-majoriteten vill behålla dem i kommunstyrelsen.

Kumla kommuns bokslut för förra året är klart och det är snart dags att bestämma hur överskott och underskott ska fördelas mellan nämnderna.

Kommunen som helhet når inte upp till det överskottsmål som satts. 2009 var tanken att kommunen skulle göra ett överskott på 16,6 miljoner kronor, pengar som är öronmärkta för att klara framtida pensioner och investeringar. I själva verket blev överskottet knappt hälften så stort under det turbulenta 2009.

De olika nämnderna har klarat sin budget olika bra, men för en del finns det överskott att ta med sig in i 2010. S-majoriteten och oppositionen är överens om att 3,3 miljoner kronor ska följa med in i 2010. Däremot är man inte överens om hur de ska fördelas. S-majoritetens förslag är kommunstyrelsen ska få ett tillskott på drygt en miljon kronor. Oppositionen vill däremot att barn- och utbildningsnämnden ska få den summan. Upplagt för debatt på kommunfullmäktige, där det formella beslutet fattas 15 mars.

Socialnämndens stora underskott gör att oppositionen vill ge ekonomikontoret i uppdrag att ta fram en ny modell för hur kommunens ”pengakaka” ska fördelas. Oppositionen vill att de verksamheter som kommunen måste leva upp till enligt lag ska väga tyngre när pengarna fördelas. Men S-majoriteten ger inget stöd åt den tanken.

Däremot är oppositionen och majoriteten överens om att socialnämnden ska få i uppdrag att se över sina kostnader och återkomma med en åtgärdsplan.