Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer polis är inte den enda lösningen på gängvåldet

Annons

Hur kan vi tillåta att så många unga svenska medborgare, de flesta i tjugoårsåldern, skjuter ihjäl varandra och sprider ett kulregn i våra bostadsområden? Gängkriget verkar ha vuxit oss över huvudet och dödandet bara fortsätter.

Sverige toppar listan över EU-länder vad gäller skjutningar och sprängningar?

Varför skjuter de kriminella gängen i så många svenska städer och varför har dödandet karaktären av regelrätta avrättningar? Hur stoppa införsel av vapen och hur ska gängkriminella avväpnas?

Är marknaden för narkotikahandel, vapenförsäljning, och annan grov brottslighet, för liten för konkurrerande kriminella gäng? Är våra städer för små för att det växande antalet yrkeskriminella ska kunna försörja sig på grov brottslighet? Även om fler kriminella dödar varandra minskar inte antalet medlemmar i gängen. Polisen säger att det tillkommer fler än vad som dödas i uppgörelser mellan rivaliserande gäng.

Poliser gör vad de kan med begränsade resurser för att hejda den våldsamma utvecklingen. Från polisledningen i Malmö hörs ändå positiva tongångar om ”Operation Rimfrost”, en långsiktig insats för att begränsa tillgången på vapen sprängmedel, och handlingsfriheten för de individer som ligger bakom våldet.

Parallellt med polisinsatser krävs en mobilisering i hela samhället. Vi måste alla hjälpa till och demonstrera mot det meningslösa våldet. Det är viktigt att utveckla utsatta bostadsområden som fråntagits mycket av sin samhällservice, vilket visat sig kontraproduktivt mot välfärdsutvecklingen där. Fattigdomen är koncentrerad till miljonprogramsområden, medan majoritetsbefolkningen samlas i resursstarka områden.

Skolor där elever med utländsk bakgrund är överrepresenterade måste blandas med infödda svenska barn. Likvärdiga skolor, jämställda och jämlika uppväxtvillkor är en förutsättning för att motverka nyrekrytering till kriminella gäng. Det är minst lika viktigt som polisiära insatser mot våldet i samhället.

Claes Thulin

Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel