Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer sociala än någonsin?

Annons

En vän hävdade här om dagen att vi i dag är mer sociala än någonsin.

Med tillgång till mobiler, Facebook, twitter etcetera är det möjligt att kommunicera med vem vi vill, när vi vill. Internetbaserad kommunikation och mobil telefoni utgör enorma nätverk som ständigt växer och utvecklas. Våra möjligheter att nå varandra tycks nästintill sakna gränser då våra sociala liv flyttas allt närmare den tekniska arenan.

Påståendet om att vi är mer sociala än någonsin är förmodligen sant om man endast ser till mängden av hur mycket och hur ofta vi kommunicerar. Men om all kommunikation är på väg att digitaliseras finns det då inte en stor risk att vi förlorar det mänskliga mötet och det intima, det som är själva kärnan i det sociala livet?

Antropologen och forskaren Edward T Hall menar att cirka 60 procent av vår kommunikation inte är verbal. Vi använder oss naturligt av kropp och uttryck för att gör oss förstådda.

Den verbala biten, de resterande 40 procent, menar han till större delen utgörs av tonfallet på rösten.

Enligt Hall är alltså orden vi talar egentligen inte så viktiga som vi tror.

Jag som kille känner till exempel att jag kan missförstå tjejer trots att jag verkligen lyssnat till vad de sagt. Hon säger en viss sak, men menar något helt annat. Ett klassiskt mysterium för oss killar!

Det här betyder inte nödvändigtvis att tjejer är otydliga i sitt sätt att kommunicera. Det kanske snarare beror på att jag som kille och människa i den situationen fokuserar allt för mycket på vad tjejen säger i stället för att koncentrera mig på hur hon säger det.

Jag stirrar mig blind på orden och missar därför kanske poängen.

Om man då ska tro på Edward T Hall och om orden alltså i själva verket inte är det centrala i kommunikation, utan endast ljud vars innebörd varierar beroende på kroppsspråk och tonfall. Ja, då ser jag verkligen ett problem i att den ”moderna människan” hellre kommunicerar via internet och mobiltelefonen där vi endast har möjligheten att uttrycka oss med just ord.

Om vi vågade släppa mobilen för en kort stund kanske vi till och med skulle förstå varandra.

Mer läsning

Annons