Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mesta bästa bäret

Det godaste bäret är hallon. I alla fall om jag får bestämma. Syrligt, sött, smakrikt – och somrigt till tusen.

Annons

Om man tvingades välja ett enda bär och avstå från alla andra vore valet självklart för min del. Aldrig någonsin skulle jag vilja vara utan hallon. För mig är de rena godiset.

Precis lagom friska utan någon övertydlig insmickrande sötma.

Förutom att hallon smakar godast är de också väldigt användbara.

Få ingredienser har samma förmåga att pigga upp lamare sällskap som gräddiga desserter och sötslibbiga drinkar. För att inte tala om frukosten.

Min kusin Viktoria är mamma till en smaksensation, en hemgjord hallonyoghurt som gästerna praktiskt taget slåss om på hotellet där hon arbetar som frukostansvarig. (Alla ni som bott på Mäster Johan i Malmö vet precis vad jag pratar om). Jag har försökt lura av henne receptet, men det hamnar tydligen under kapitlet statshemligheter!

Hallon klär i många sammanhang och tidpunkter på dygnet. En färgstark personlighet som är ett ypperligt sällskap till många andra smaker, såsom exempelvis choklad, lime, apelsin, vanilj, citron, lakrits, persikor, honung och mynta.

Dessutom är det ett makalöst vackert litet bär, i alla fall för att ha suttit på en taggig risbuske. Några färska hallon som dekoration och vips förvandlas den simplaste desserten till rena konstverket.

Ytterligare en finess är att de är goda i alla former. Ett litet tjurigt vildhallon plockat på ett solstekt kalhygge i juli kan mycket väl vara det godaste som finns. Men ibland passar faktiskt frysta hallon till och med bättre, eftersom de har lite mer syrlig och intensiv smak.

Hallon är ett suveränt stycke sommar på kvist. Väl värt en fajt mot taggar och mygg.

Annons