Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mesta och bästa möjliga vård för skattepengarna

Svar

Willhelm Sundman har i ett debattinlägg (NA 19 mars) uppmärksammat att akutmottagningen i Lindesberg enligt den nationella patientenkäten är den bästa i Region Örebro län. Att patienterna uppskattar akutmottagningen är naturligtvis väldigt positivt. Jag vill påtala att undersökningen är gjord bland patienter som har besökt en akutmottagning under oktober månad 2020, alltså efter den förändring av kirurgjouren som Sundman sedan ägnar resten av inlägget åt att kritisera.

Lindesbergs lasarett invigdes i april 1961. I mitten av 60-talet arbetade 231 personer på sjukhuset, som då hade medicinklinik, långvård, kirurgklinik, röntgen och BB samt anestesi/operation. Det fanns också mottagningar för ögon-, öron- och psykiska sjukdomar.

Vi har aldrig opererat så mycket i Lindesberg som vi gör i dag.

I dag arbetar det 547 personer på Lindesbergs lasarett. I takt med den medicinska utvecklingen har sjukhusets uppdrag breddats och dagens medarbetare möter ett brett sjukdomspanorama. I takt med sjukvårdens utveckling har också sättet vi organiserar arbetet på förändrats. I dag har vi länsövergripande kliniker som planerar och styr vården gemensamt för länets tre sjukhus. Lindesbergs lasarett har i dag ett nära samarbete med Universitetssjukhuset i Örebro och med Karlskoga lasarett och sjukhusen har delvis olika specialiteter. Den organisationen innebär ingen nedmontering av Lindeberg lasarett, tvärtom. Vi har aldrig förr haft så mycket personal i Lindesberg inom hälso- och sjukvården som i dag. Vi har aldrig opererat så mycket i Lindesberg som vi gör i dag.

Det kommer krävas fler förändringar av sjukvården för att vi ska kunna möta invånarnas behov på bästa sätt i dag och i framtiden. Som politiker har vi ansvar för att invånarna i Region Örebro län får så mycket och så bra vård som möjligt för skattepengarna. Det innebär en rad svåra avvägningar. Bland annat inför beslutet om att inte längre bemanna akutmottagningen på Lindesbergs lasarett med en kirurg på natten då antalet patienter som behöver kirurgisk vård är mycket litet. Nu får patienter som behöver akut kirurgisk vård på natten tas omhand på ett annat sjukhus. Det innebär att mer resurser kan läggas på vården dagtid och att Lindesbergs lasarett kan ta emot fler patienter snabbare.

Strategin att vända kappan efter vinden brukar dock inte löna sig i det långa loppet.

Beslutet om förändrade jourlinjer var del av arbetet med en handlingsplan för en budget i balans. Det fattades i enighet i hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019.

Sundman skräder inte orden när han nu kritiserar Socialdemokraterna för beslutet. Han skriver att det är ett ”stort misstag”. Att de styrande politikerna har ”förlorat förmågan att värdera ärenden utifrån ett bredare perspektiv”. Att Socialdemokraterna har ett ”snävt perspektiv om ekonomistyrning”. Han låtsas inte om att hans eget parti stod bakom beslutet. Inte heller att den enda invändningen Liberalerna hade då, formulerat i ett särskilt yrkande tillsammans med Moderaterna, var att åtgärderna kom för sent och inte var tillräckliga för att få en budget i balans.

Vad en röst på Liberalerna egentligen betyder lär framtiden få utvisa. Strategin att vända kappan efter vinden brukar dock inte löna sig i det långa loppet.

Som socialdemokrat håller jag fast vid principen om att alla invånare ska få mesta och bästa möjliga vård för sina skattepengar. Det gäller hela länet och det gäller både i dag och i morgon.

Karin Sundin

ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel