Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migranter avhysta från sitt boende

EU-migranter fick inte bo kvar i förrådslokalen i närheten av CV-området. Räddningstjänsten beslutade att avhysa dem under söndagen.

Han ser inte förvånad ut. Mera uppgiven. Daniel Vasilev och hans familj är från Lom i Bulgarien. De är i Örebro för att tigga ihop pengar till mat. Sedan en tid har de bott i en tom förrådslokal vid CV-området.

När polisen och räddningstjänsten på söndag kväll kommer och berättar att de inte får bo kvar, på grund av risken för brand och förgiftning, förstår Daniel Vasilev. Samtidigt undrar han var de ska bo i stället. Hans barnbarn och deras föräldrar har ett boende i Storå. Men han själv och de andra vuxna har inget.

– Vi får leta efter en parkering. Men det var bättre att sova här, säger han och pekar mot huset.

Daniel Vasilev frågar räddningstjänsten om de får bo kvar en natt om de slutar elda. Men Anna Henningsson, räddningschef, kan inte låta familjen stanna.

– Nej, det är inte okej som bostad. Det är tragiskt för oss också. Men vi kan inte tillåta att folk bor där det är fara för deras liv, säger hon.

Familjen får ha kvar sina möbler i huset till nästa dag.

Nerikes brandkår fick tips om rökutveckling i lokalen på söndag förmiddag. Väl på plats upptäckte de att skjulet var en bostad. Huset består av en betongplatta med väggar av korrugerad plåt. Inomhus brann en öppen eld för att ge värme till de boende.

– Brandrisken var stor och det var stor risk för kolmonoxidförgiftning. I huset finns inga utrymningsvägar och brandvarnare och sånt, säger Anna Henningsson.

Enligt henne kände inte fastighetsägarna Jernhusen till att det bodde människor i lokalerna. Hon bedömde snabbt att det inte gick att tillåta folk att bo där.

– Jag lade ett föreläggande med omedelbar verkan om att man inte får använda lokalen som bostad. Vi har också pratat med Jernhusen om att de ska låsa huset. Vad jag förstår står huset tomt och ska rivas.

Anna Henningsson har aldrig tidigare beslutat om en liknande avhysning. Men hon tvekade inte att ta beslutet.

– Vi kan inte blunda för det här. Vi måste agera utifrån vår lagstiftning.

Daniel Vasilev har inget jobb i Bulgarien. I Sverige putsar han fönster ibland. Enligt honom betalar Bulgariska staten ut 50 euro i månaden i socialbidrag. I Sverige kan hans släktingar tigga ihop runt 100 kronor om dagen. Det är bra här, säger han. Men pengarna räcker inte till att betala en bostad.

Om familjen hade haft barn som inte hade någon bostad skulle socialtjänsten ha ryckt in. Men nu får de ingen hjälp med boende.

– De är inte flyktingar, utan vuxna människor som är här på frivillig grund, säger Anna Henningsson.