Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket stänger sex asylboenden i Örebro län

Runt om i Sverige avvecklas nu flyktinförläggningar. I Örebro län stänger sex asylboenden och 357 personer flyttas till andra platser.

Migrationsverket behöver allt färre platser på tillfälliga asylboenden. Sammanlagt avvecklas runt 80 boenden fram till den sista januari 2017. Det innebär att drygt 6000 personer ska byta boende de närmaste månaderna.

I Örebro län handlar det om sex asylboenden som stänger. Det är Bergslagsgården i Hällefors, Bångbro camping och Ritas hotell i Ljusnarsberg, boendet Norra Allmänningbo i Lindesberg samt Götabro kursgård och Kumla vandrarhem i Kumla.

– Vi avvecklar boenden för att inte stå med tomma boendeplatser och samtidigt tvingas betala för dem. Det är ett ekonomiskt ansvar vi har. Efter förra hösten har antalet asylsökande sjunkit drastiskt och därmed även behovet av boenden, säger Kenneth Karlsson, expert på boendefrågor på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Var personerna kommer att placeras är inte klart.

− Vi ska även se om det finns särskilda behov när vi erbjuder ett nytt boende. Det kan vara till följd av sjukdom, ärendestatus, praktik eller skolgång. Finns det inte lediga platser lokalt måste vi erbjuda lediga platser inom regionen, och i sista hand i en annan del av landet, säger Kenneth Karlsson.

Magnus Önnestig är chef för Migrationsverkets Region Mitt där Örebro län ingår. Han berättar att avvecklingarna kommer att gå i snabb takt med start nu i oktober. Exakt vilka asylboenden som kommer att stänga först kan han inte säga men allt ska vara klart till strax efter årsskiftet.

– Just nu sitter vi och tittar på varje boende, till exempel om det finns barnfamiljer där barnen går i skolan. Det handlar om att gå ner på individ och familjenivå för att genomföra det här.

Det låter som ett stort arbete?

- Ja, det är ju ett pussel med oerhört många bitar där vi försöker ta så stor hänsyn till individen som möjligt, samtidigt kan vi inte ta full hänsyn, säger Magnus Önnestig och förklarar att man försöker hitta lösningar i största möjliga mån men att det kan innebära att barn måste sluta skolan och flytta mitt i terminen.