Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael avslöjade bluffdöva bedragare

Mikael Andersson, som själv är döv, avslöjade två bedragare som sa sig samla in pengar åt döva. Bedragarna, två unga kvinnor, flydde i panik.

Annons

När Mikael Andersson i tisdags besökte restaurang Mona Vera i Örebro ertappade han två falska välgörare.

I restaurangen stod två unga kvinnor och samtalade med, vad som såg ut som, teckenspråk. Men Mikael kunde genomskåda kvinnorna.

– Det var inte alls teckenspråk, förklarar han.

Kvinnorna hade också blanketter för att samla in pengar åt döva. Mikael gick fram till kvinnorna och började tala teckenspråk.

De två skojarna flydde då panikartat. Mikael lyckades slita till sig en insamlingsblankett. Han knycklade ihop den och kastade bort den. Han jagade de två unga kvinnorna ut på parkeringen och fotograferade deras bil när de körde i väg.

Mikael drog sig till minnes en artikel i Dövas tidning om bluffmakare likt dessa. Han gick tillbaka för att hämta den bortkastade blanketten.

Blanketten är snarlik den som Dövas tidning tidigare publicerat. Mikael gjorde en polisanmälan.

Under onsdagen grep polisen två unga kvinnor i Lindesberg. De misstänks för bedrägeri och anhölls på onsdagskvällen.

En person som donerat pengar kände sig lurad och ringde polis som åkte dit. Kvinnorna utgav sig för att vara döva och greps på bar gärning.

– De har lurat till sig pengar, säger Lennart Andersson, utredare på polisen i Lindesberg.

Under torsdagen satt de två kvinnorna, 18 och 25 år gamla, i förhör. Lennart Andersson säger att den bil kvinnorna hade i Lindesberg inte var samma bil som Mikael observerat. Om det är samma personer är ännu inte klarlagt.

Polisen tror att det är flera olika personer som utför dessa bedrägerier. Med tanke på närheten till Örebro kan ett samarbete inte uteslutas.

Mikael vill varna och uppmana folk att inte skänka pengar om någon utger sig för samla in pengar åt döva på stan.

– Det pågår ingen sådan insamling för döva, säger han men förklarar att de däremot gärna marknadsför teckenspråk på allmän plats.

Vill man donera pengar till arbetet för döva har Sveriges Dövas Riksförbund ett 90-konto, som kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, arbetar aktivt mot dessa bedragare.

”Vi varnar och uppmärksammar det på alla upptänkliga sätt, och Mikael gjorde helt rätt”, skriver Helena Fremnell, förbundssekreterare på SDR, i ett mejl.

”Vi har fått rapporter från närmare hundra olika platser de sista tre månaderna”, skriver Helena Fremnell.

Annons