Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikael stämmer storbank på 30 miljoner kronor

Mikael Sjövall förlorade sitt fastighetsimperium, värderat till 100 miljoner, när SEB försatte honom i konkurs. Nu stämmer Sjövall SEB på cirka 30 miljoner kronor.

2011 försatte SEB Mikael Sjövall och hans fastighetsbolag i konkurs, utan att först ha ansökt om en utmätning. Sjövall tog ärendet hela vägen till HD som 2013 gav honom rätt i att konkursansökan inte hade någon grund.

Trots att HD gett

Sjövall rätt är det inte säkert att SEB måste betala ut skadestånd. Det ska Sjövall nu pröva genom sin stämning gentemot SEB som inlämnats till Örebro tingsrätt.

– Juridiskt gäller stämningen två saker. Dels om banken har haft rätt att vägra förlänga krediter värda 65 miljoner kronor.

– För det andra om banken haft rätt att gå direkt på konkurs utan att ha nyttjat den pant som funnits hos låntagaren. Då finns det ju ingen mening med pantsättning, säger advokaten Anders Bohmansson.

Mikael Sjövall har också stämt konkursförvaltaren i ärendet. Konkursförvaltaren sålde delar av konkursboet till Sjövalls tidigare advokat för 22 miljoner kronor, trots att det var värderat till 38 miljoner.

– Jag förlorade 35 miljoner vid konkursen och har inte kunnat försörja mig själv på ett värdigt sätt på fem år. Någon måste ta ansvar för det här, säger Sjövall.