Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardorder på vapensystem för Saab: "Kan slå ut en stor stridsvagn med ett enda skott"

Året har börjat bra för Saab Dynamics i Karlskoga. Efter att tidigare i år ha fått ordrar på omkring 3,7 miljarder kommer nu ytterligare en miljardorder, den här gången från den schweiziska försvarsmakten.

"Den schweiziska kunden har genomfört en noggrann utvärdering av flera system och vi är superstolta över att de valde NLAW", säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics, till Karlskoga tidning, och fortsätter:

"Det är det enda vapen i världen där en soldat kan slå ut en stor stridsvagn med ett enda skott på en räckvidd från 20 till 800 meter."

Ordern kommer från den schweiziska federala upphandlingsmyndigheten för försvarsmateriel, armasuisse, och ska levereras mellan 2018 och 2021, skriver Saab i ett pressmeddelande. NLAW står för Next generation Light Anti-tank Weapon system, vilket är ett bärbart engångsvapen som avfyras från axeln.

Förutom den senaste storordern har året börjat bra för Saab Dynamics.

"Vi fick tidigare ett par stora beställningar på totalt cirka 3,7 miljarder gällande utveckling och produktion av nästa generations sjömålsrobot, Robot 15. Med den här nya miljardordern blir det ett väldigt bra första halvår", säger Görgen Johansson till Karlskoga tidning.

NLAW används av det svenska försvaret och exporteras även till flera andra länder.

"Vi kan gå ut med att NLAW finns i Storbritannien, Sverige, Finland, Luxemburg och nu också Schweiz. Sen finns det några länder till där vi inte får avslöja namnet", säger Görgen Johansson till Karlskoga tidning.