Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöchefer kräver att ammunition tas upp

Plocka upp ammunitionen ur Tisaren. Det kravet ställer Naturskyddsföreningen i Kumla och Hallsberg på Försvarsmakten. Nu ställer sig även miljöcheferna i Kumla, Hallsberg och Askersund bakom kravet.

Naturskyddsföreningen skriver i sitt brev att det handlar om tio ton ammunition i Tisaren. Totalt har flera tusen ton ammunition dumpats i ett 100-tal insjöar och gruvschakt utspridda över hela landet.

”Dags ta upp”– Vi har undersökt det här med anledning av det nya vattendirektivet som har börjat gälla nu. Det innebär att sjöns status inte ska försämras, snarare tvärtom, säger Åke Teljå, ordförande för Naturskyddsföreningen i Kumla.

Att ammunition har dumpats i Tisaren är ingen nyhet. Redan i början av 2000-talet var Hallsbergs miljöchef Leif Welander i kontakt med Försvarsmakten om ammunitionen.

– Då ansåg de att ammunitionen låg tryggt där den låg och deras bedömning var att den inte utgjorde någon miljörisk, säger Leif Welander.

Stämmer illa med miljötänkHan håller med Naturskyddsföreningen om att frågan om ammunitionen på Tisarens botten måste upp på dagordningen igen. Därför har han pratat ihop sig med sina kolleger i Askersund och Kumla om att även de ska skriva till försvarsmakten för att kräva att det som dumpats ska tas upp ur sjön.

– Det är olyckligt att ammunitionen ligger där. Det hela stämmer väldigt illa med den kunskapsnivå och det miljötänk som vi har i dag. Tisaren är ju dessutom dricksvattentäkt för stora delar av Hallsberg och Kumla, säger Leif Welander.

Prövning från fall till fall

Enligt Thomas Nordström, projektledare för förorenade områden inom försvarets miljöprövningsenhet, förekommer det i dag att försvaret tar upp dumpad ammunition när en annan myndighet, exempelvis en kommun, så kräver.

– Det kan gälla att man ska anlägga en badplats eller en ny farled för båtar. Men det sker en prövning från fall till fall, säger Thomas Nordström.

I en rapport från Försvarets forskningsanstalt från 1999 redovisas analyser som gjorts av flera sjöar där ammunition dumpats. Där konstateras att sannolikheten är mycket liten för att de föroreningar som finns kommer från ammunitionen som dumpats.

Läs mer om ammunitionen i Tisaren i dagens NA.