Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljökrav och ”byråkratiskt trassel”

Annons

Den 23 juni ska folket i Storbritannien att bestämma om de ska stanna kvar eller lämna EU. Premiärminister Cameron gick till val på en halvhjärtat EU-skeptisk linje – som han själv inte tror på – för att blidka delar av sitt eget splittrade parti. Samtidigt tror jag att det handlade om ren valstrategi för att skapa kontrast mot Labour och kanske vinna tillbaka röster från populistiska Ukip. Det är ett högt spel man spelar och de möjliga konsekvenserna är svåra att överblicka.

Jag själv är en varm anhängare av EU-samarbetet. EU är inte felfritt, att beskriva ett medlemskap som guld och gröna skogar är förmodligen överdrivet. Jag är dock helt och fullt övertygad om att det är mycket bättre än alternativet att stå utanför. Detta gäller både Storbritannien och Sverige, liksom alla andra medlemsstater. Ett av de argument som de som vill lämna EU använder sig av är att man vill slippa allt ”byråkratiskt trassel” som EU innebär. Vad de egentligen menar är arbetsrätt och miljökrav. Vi kan ifrågasätta vad det innebär i verkligheten. Ska handeln fortsätta som tidigare kommer det fortfarande finnas samma krav på brittiska produkter som exporteras till EU och samma internationella klimatavtal. Skillnaden blir att Storbritannien inte längre får vara med och utforma reglerna och att landet inte längre nödvändigtvis har tillgång till den inre marknaden på samma sätt.

Britterna kommer naturligtvis att fortsätta handla med Europa, men för ett land där tio procent av BNP och tolv procent av skatteintäkterna kommer från handel med finansiella tjänster innebär varje osäkerhet och även små hinder en betydande faktor. Enligt OECD riskerar den brittiska ekonomin att krympa med tre procent till 2020. För övriga EU-länder skulle motsvarande siffra vara cirka en procent.

För Sveriges del skulle vi förlora en allierad på många områden i Europapolitiken. Slutresultaten i Bryssel är kompromisser mellan höger och vänster, nya och gamla medlemsstater, nettobetalare och nettomottagare av EU-medel och det finns även en ganska tydlig nord-syd dimension i många frågor. Därför finns det områden där vi kan ha överlappande åsikter även med en konservativ brittisk regering som ligger förhållandevis långt ifrån oss politiskt – även om en Labourregering naturligtvis hade varit att föredra från ett socialdemokratiskt perspektiv.

Detta är bara några få perspektiv på en mycket komplex fråga, men jag kan inte se några som helst fördelar med att splittra upp och bygga nya murar när vi spenderat decennier på att riva ner samma hinder. Samarbete gör oss starkare och när vi kommer överens så är EU en röst att räkna med även i globala sammanhang. Tillsammans kan vi lösa problem som enskilda stater – stora som små – aldrig kommer att kunna tackla ensamma.

Jag anser att Brexit skulle vara ett katastrofalt misstag men tror däremot inte att man ska lägga för stor vikt vid domedagsprofetior om EU:s snara undergång ifall Storbritannien lämnar unionen – men det kommer säkerligen att bli negativa konsekvenser som kommer att drabba oss alla. Inte minst Storbritannien.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons