Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonbidrag till ny studie

Länsstyrelsen beviljar 1 miljon kronor till Hällefors kommun för ytterligare en huvudstudie kring behovet av sanering av förorenad mark i Silvergruvan.

– Vi har redan tidigare genomfört ett stort saneringsprojekt i Silvergruvan och det var i samband med det arbetet som det framkom att det fanns fler områden i byn som kunde innehålla föroreningar, berättar Lars-Gunnar Björklund från Bergslagens kommunalteknik, BKT.

Från vaskverket

Det var år 2008 som ett stort saneringsprojekt i Silvergruvan skedde. Totalt 25 000 ton förorenad jord och sand grävdes bort och ersattes med ny. Det var föroreningar från ett vaskverk som fanns där förr.

I samband med detta anmälde en fastighetsägare intill att den hade vad som såg ut att vara vasksand på sin tomt. Naturvårdsverket beviljade nya pengar till en förstudie av området, som ligger nära den redan sanerade marken. Förstudien bekräftade att även här fanns det föroreningar som arsenik och bly och området bedömdes utgöra en mycket stor risk för människors hälsa och för miljön.

Men utan en ny huvudstudie kan inte ett eventuellt nytt saneringsprojekt bli aktuellt. Nu har alltså länsstyrelsen beviljat pengar till en ny huvudstudie. BKT ska, precis som vid det förra saneringsprojektet, ha huvudansvar även för andra etappens huvudstudie.

Målsättningen är att arbetet med huvudstudien kan starta i höst, men det är inte säkert att det blir så. Resultatet av huvudstudien ska sedan ligga till grund för om ett nytt saneringsprojekt ska genomföras eller inte.

Kräver mer pengar

Det kräver i så fall nya ansökningar om pengar från myndigheterna.

Kommunen accepterar villkoren för bidraget. Ärendet finns även med i handlingarna när kommunstyrelsen har möte nästa vecka.