Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner ton vatten i ett moln

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Innan jag föll in på meteorologins bana funderade jag inte särskilt mycket över de moln som passerade ovanför mitt huvud. Vissa dagar var de där och skymde solen och andra dagar var de som bortblåsta.

Men nu några år senare sitter jag som klistrad vid vindrutan under långa bilfärder och fascineras över dessa mäktiga kroppar som flyter förbi på lufthavet. Bymoln som under somrarna ofta ger oss regn- eller åskskurar har många gånger en molnbas på omkring 500 meter ovanför marken medan molntoppen kan befinna sig på mer än 10 kilometers höjd.

Detta innebär att många av de moln som passerar på vår sommarhimmel i höjdled är mäktigare än självaste Mount Everest! Inte nog med det, de innehåller även enorma mängder vatten. Ifall ett stort bymoln med ytan en kvadratmil ger en rejäl regnskur som i efterhand uppmäts till 20 millimeter nederbörd i en regnmätare, betyder det att omkring 2 miljoner ton vatten har fallit ur molnet.

Tänk vilken tur att det faller ut i formen av enskilda droppar så att inte allt hamnar över oss på en gång! Så låt nu inte sommarens vita bomullstussar till moln lura er med sin oskyldiga uppsyn, de kan växa sig högre än de högsta berg under loppet av någon timme och innehålla lika stora mängder vatten som en mindre sjö.