Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonlån till kommunen?

Kommunen borde överta det lån på drygt 5 miljoner kronor som stiftelsen Formens hus har, anser Peter Carlsson (S), ordförande i stiftelsen.

Formens hus har ekonomiska problem. Bolaget Formens hus AB avvecklas. Stiftelsen ska driva verksamheten, en tanke som Carlsson står bakom.

Men med en mångmiljonskuld i bagaget blir den utvecklingen svår att klara, framhåller Carlsson och föreslår att kommunen övertar miljonlånet. Det var 2006 som fullmäktige godkände att kommunen gick i borgen för ett lån på 5,5 miljoner kronor.

– Lånet togs när Formens hus byggdes. Stiftelsen tog lånet om kommunen gick i borgen. Men det är knepigt att en hyresgäst lånar pengar när fastighetsägaren gör en investering. Det blir renare att skulden hamnar hos kommunen som äger fastigheten. Jag är medveten om att fastigheten kommer att generera underskott den närmaste framtiden.

I december 2009 beviljade kommunen ett bidrag 1,49 miljoner kronor till Formens hus AB under förutsättning att bolaget inledde sin avveckling. Dessutom har bolaget en skuld till kommunen sedan tidigare på 1,61 miljoner kronor. Den 16 februari klev Carlsson in i stiftelsen som kommunens representant efter kommunchef Lena Sahrblom som valde att lämna uppdraget.

– Nu är det viktigt att stiftelsen hittar en entreprenör som öppnar huset för publik till sommaren. Vi fortsätter att hyra ut en yta till designutbildningen Fidu och så måste vi jobba för att få in nya aktörer och verksamheter, kanske finns det företag som kan etablera sig i huset.

Carlsson framhåller att lån-övertagandet från stiftelsen är hans personliga viljeyttring.

– Jag har ingen plan på hur eller om jag går vidare med denna tanke. Men jag lyfter fram diskussionen för vi kommer att möta den här frågan längs vägen ändå.