Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonminus i omsorgen

Omsorgsnämndens prognos för 2010 pekar på ett underskott mot budget på minus 10,7 miljoner kronor.

– Det är fortfarande ett stort minus, men det är ändå en ordentlig upphämtning från tidigare prognoser under året som talade för att nämnden skulle göra ett underskott på 18 miljoner kronor, säger nämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C).

År 2010 är omsorgsnämndens budget 135 miljoner kronor. 2011 får nämnden nästan 137 miljoner kronor, men då ingår även löneökningar vilket gör att det är en snäv budget igen trots en ökning.

Av årets beräknade underskott klassificeras 2,8 miljoner kronor som så kallade omställningskostnader. Det är engångskostnader för omställningar i verksamheten som sker för att förbättra det ekonomiska läget kommande år. Omsorgsnämndens största arbete just nu är att strukturera hur de olika boendeformerna i äldrevården ska vara i framtiden.

– En ny nämnd tillträder i januari och arbetet med att anpassa verksamheten efter den budget vi får fortsätter, säger Mellkvist.

Sedan augusti 2010 har det varit inköpsstopp i verksamheterna. I flera verksamheter inom omsorgen har kostnaderna ökat mer än vad som har avsatts i budgeten.