Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Det är dags att tänka om

Det är en svår tid vi genomlever just nu. Snart har de flesta av oss en anhörig, vän eller bekant som drabbats av coronaviruset. Över två tusen personer har tragiskt avlidit. Sjukvården har visat en beundransvärd stor styrka och flexibilitet. Nya IVA-platser och särskilda covidavdelningar har skapats på väldigt kort tid. Samhällets samlade fokus är mycket klart och entydigt, virusutbrottet ska bekämpas med alla krafter!

Politiken i länet har också bestämt sig för att stå enade. Inga onödiga slitningar ska ta tid från det viktiga arbetet med virusbekämpningen. Och nu visar det sig att det går att samverka på ett konstruktivt sätt när det gäller. En mycket viktig erfarenhet, för denna pandemi kommer tyvärr inte att vara sista gången vårt samhälle står inför stora prövningar.

... klimatutmaningen, med dess effekter såsom skogsbränder, översvämningar, nya epidemiska sjukdomar eller värmeböljor måste också hanteras.

Blickar man framåt, till tiden efter pandemin, kan många lärdomar komma till pass. Närmast till hands är förstås att lösa frågan kring sjukvårdens långsiktiga materialförsörjning. Det är helt orimligt att sjukvården tidvis haft brist på material. Men klimatutmaningen, med dess effekter såsom skogsbränder, översvämningar, nya epidemiska sjukdomar eller värmeböljor måste också hanteras. Exempelvis avled många fler än normalt under värmeböljan sommaren 2018 och sjukvården pressades även då.

Det är dags att tänka om. Miljöpartiet vill uppnå ett hållbart samhälle som är jämställt och jämlikt. Vi menar att den gröna vägen främjar en uthållig och hållbar sjukvård. Samhället behöver också ta strategiska beslut kring hållbar infrastruktur och lokal energi och livsmedelsförsörjning som kan klara kommande påfrestningar. Vi föreslår därför att:

1. Samtliga kommuner tillsammans med regionen och Länsstyrelsen bildar en Klimatkommission. Här ska exempelvis gemensamma beslut tas för att sänka länets utsläpp av farliga växthusgaser. Samtidigt ska en klimatanpassningsplan tas fram som hanterar de konsekvenser av uppvärmningen som redan nu visar sig i länet.

2. Regionen och kommunerna gemensamt utvecklar ett system som säkerställer att materialförsörjningen till sjukvård och omsorg är säkrad i krislägen.

3. Länsstyrelsen och regionen, tillsammans med lantbrukarnas aktörer, tar ett omtag kring frågan om livsmedelsförsörjningen i länet för att säkerställa en så hög försörjningsgrad som är möjligt.

Nu är det hög tid att tänka om och tillsammans göra den omställning som krävs för att förebygga fler svåra kriser.

Framtiden måste vara hållbar där vi tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov. Samhället behöver därför göra en omställning. Pandemin vi nu upplever ger oss en inblick i hur goda krafter kan ställa om, politiken samverkar, hur människor hjälper varandra i nöd och samtidigt hur svårt det är att bekämpa en osynlig fiende som ett virus eller ett varmare klimat. Nu är det hög tid att tänka om och tillsammans göra den omställning som krävs för att förebygga fler svåra kriser.

För Miljöpartiet i Örebro län:

Camilla Hansén

riksdagsledamot

Mats Gunnarsson

regionråd Region Örebro län

Katarina Folkeson

Örebro

Ingrid Fries Hansson

Askersund

Sofie Nordenhaag Law

Degerfors

Andreas Tranderyd

Hallsberg

Daniel Ekelund

Karlskoga

Carina Riberg

Kumla

Sara Pettersson

Laxå

Pia Frohman

Lekeberg

Ronnie Edvardsson

Ljusnarsberg

Inger Griberg

Lindesberg

Jan Larsson

Nora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel