Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Det behövs ett lokalt grepp på vård tids ödesfråga

Att klimatet är vår tids största ödesfråga råder det ingen tvekan om. Över hela världen kan vi redan i dag se konsekvenserna av ett förändrat klimat och extrema väderförhållanden. Även här i Örebro län och Hallsberg, där miljöpartister i helgen samlas på kommun- och landstingsdagar för att diskutera och utveckla politik, ser vi konsekvenser av extrema skyfall.

Samtidigt pågår klimatmötet COP 23 i Bonn i Tyskland. Klimatfrågan kräver lösningar på lokalt, nationellt och globalt plan. Ansvaret för att agera vilar inte på någon annan och kan inte tas någon annan gång. Ansvaret är vårt och det är nu som ledarskap för klimatet behövs som allra mest.

Klimatklivet är en av regeringens viktigaste insatser för att stödja minskade utsläpp i hela landet. Det är också en satsning som ger fler jobb och företagsmöjligheter.

I regeringens budget föreslår vi historiskt stora satsningar som växlar upp miljö- och klimatarbetet på alla nivåer. Sammanlagt har vi fördubblat miljöbudgeten och totalt görs nya satsningar på fem miljarder kronor inom klimat och miljöområdet. En av dessa satsningar är en förstärkning och förlängning av klimatklivet. Klimatklivet är en av regeringens viktigaste insatser för att stödja minskade utsläpp i hela landet. Det är också en satsning som ger fler jobb och företagsmöjligheter.

Klimatklivet med stöd till lokala investeringar i minskade utsläpp har de senaste åren gett tydliga avtryck runt om i Sverige. Laddstolpar har vuxit fram längs vägarna och såväl företag som det offentliga har tagit del av enorma satsningar för omställning. Omkring 1 000 olika satsningar har hittills delfinansierats genom Klimatklivet och nu fortsätter satsningen för ökad takt i omställningen till att bli världens första fossilfria välfärdsland.

För Örebro län har stöd inom Klimatklivet beviljats till hela 23 ansökningar från 21 ansökare. Drygt 74 miljoner kronor har beviljats till olika satsningar i Örebro län, mest till energikonvertering och infrastruktur. Per capita innebär detta att Örebro län placerar sig på 7:e plats bland Sveriges län och regioner och länet placerar sig på 10e plats när det gäller utsläppsminskningar per capita.

Genomförandet av klimatanpassningsåtgärder idag är nödvändigt för att både skydda människa och miljö - men också för att förebygga stora kostnader i framtiden.

Från regeringens sida vill vi att Klimatklivet ska ge så många, effektiva klimatinvesteringar som möjligt. Det finns stora möjligheter för Örebro län att vara ledande i limatomställningen och vi vill framöver se fler framgångsrika ansökningar härifrån.

Sida vid sida måste vi arbeta aktivt med att både minska klimatförändringarna och samtidigt anpassa samhället efter nya rådande förutsättningar. I förslaget till budget satsar regeringen därför också på klimatanpassning och på att öka kunskapen om klimatförändringen och dess konsekvenser. Genomförandet av klimatanpassningsåtgärder idag är nödvändigt för att både skydda människa och miljö - men också för att förebygga stora kostnader i framtiden.

De miljösatsningar som regeringen gör i budgeten är nödvändiga för att vi ska klara våra miljö- och klimatambitioner. Det är olyckligt att oppositionspartierna inte har samma miljöambitioner. Det återstår mycket för att lyckas möta klimatutmaningarna – det har under alltför lång tid satsats allt för lite på hållbar utveckling.

Per Bolund

Miljöpartiet, finansmarknads- och konsumentminister

Jonas Eriksson

Miljöpartiet, riksdagsledamot Örebro län

Mats Gunnarsson

Miljöpartiet, regionråd Örebro län

Lotta Öhlund

Miljöpartiet, ordförande drift- och

servicenämnden Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel