Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Fler ska ges möjligheten att vara med i omställningen

Tiden och platsen för omställningen till ett hållbart samhälle är här och nu. På alla håll ställer Sverige om. Den gröna omställningen sker inte av sig självt utan är ett resultat av politisk handlingskraft. Nu tar Miljöpartiet de gröna i regering nästa steg och banar vägen för fler att vara med.

Det ska vara lätt att resa klimatsmart. När vi ökar nattågstrafiken både inom Sverige och till Europa skapar vi förutsättningar för att fler ska kunna resa hållbart. Med nya investeringar i statsbudgeten ökar vi möjligheterna till att ladda elfordon och bereder vägen för en bred elektrifiering runtom i hela landet. Vi kompletterar klimatklivet med att ​bygga nya laddstolpar på vita fläckar längs viktiga vägar i hela landet. Dessutom stärker vi tillgången till biogas till fordon.

Företagen och industrin är och vill vara en viktig del av klimatarbetet, men de behöver ges rätt förutsättningar för att kunna ställa om.

Genom klimatklivet ges fler möjlighet att delta i omställningen så att det blir lätt att göra rätt. När klimatklivet var nytt blev det mer populärt än vad vi ekonomiskt hade räknat med. Det är fantastiskt att så många vill göra sin del i omställningen, därför höjer vi nu anslagen så att de räcker till fler goda initiativ. Nu kan ännu fler företag, kommuner och organisationer i Örebro kommun, länet och Sverige söka bidrag för att genomföra åtgärder som minskar utsläppen.

Företagen och industrin är och vill vara en viktig del av klimatarbetet, men de behöver ges rätt förutsättningar för att kunna ställa om. Under förra mandatperioden införde Miljöpartiet industriklivet som innebar att processindustrin och stålindustrin fick pengar riktade till att göra gröna investeringar för framtiden. Nu tillförs ytterligare 600 miljoner kronor till industriklivet så att industrier i vårt län och hela landet drastiskt kan minska sina utsläpp och vara med i den gröna omställningen.

Miljöpartiets vision är ett samhälle där alla kan leva goda liv inom planetens gränser.

Sverige kan och ska vara ledande i elektrifiering av alla typer av fordon. Samarbete mellan stat och näringsliv är avgörande och därför säkrar vi finansieringen till ett utvecklingscenter för elektromobilitet. Klimatpremien för elbussar utvidgas till att också täcka arbetsmaskiner, till exempel i jordbruket.

Miljöpartiets vision är ett samhälle där alla kan leva goda liv inom planetens gränser. Då krävs en om ställning till en fossilfri ekonomi som inkluderar alla delar av Sverige och alla människor som bor här.

För Miljöpartiet de gröna:

Karolina Skog

ekonomiskpolitisk talesperson

Jonas Eriksson

riksdagsledamot

Mats Gunnarsson

regionråd

Monika Aune

gruppledare i Region Örebro län

Sara Bronner

språkrör i Örebro

Niclas Persson

språkrör i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel