Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet om hedersvåld: Nya lagar bra – men inte nog

Den 1 juli i år trädde nya lagar för att motverka hedersrelaterad brottslighet i kraft.

Den nya lagstiftningen innebär att brott med hedersmotiv ska leda till strängare straff, att det blir straffbart att tvinga, förmå eller tillåta ett barn att gifta sig och att det blir möjligt att stoppa utlandsresor för att skydda barn från att exempelvis könsstympas. Detta är mycket viktiga lagskärpningar. Men mer behöver göras.

Det finns uppskattningar om att mer än 100 000 unga idag lever under hedersförtryck med begränsningar i alltifrån val av klädsel och yrke till utsatthet för könsstympning, tvångsgifte och ytterst hedersmord.

Det kan vi aldrig acceptera. Den som utsätts för hedersvåld måste ges skydd och stöd och den som begår hedersrelaterade brott måste ställas till svars. Men för att bekämpa hedersvåldet på djupet måste vi också angripa roten till problemet, hedersnormerna. Här vill Miljöpartiet:

1) Ta krafttag mot hedersnormerna. Jämställdhetsmyndigheten har visat att det finns brister och begränsningar i det våldsförebyggande arbetet mot heder. Vi vill utveckla effektiva metoder för att bekämpa hedersnormer, bland annat genom föräldrastödsprogram och våldsförebyggande insatser i skolan.

2) Öka sysselsättningen bland kvinnor i hederskontext. Egen försörjning medför ökad egenmakt och gör det enklare att lämna en utsatt situation. Miljöpartiet vill att arbetsmarknadsåtgärder riktas mot kvinnor i områden med socioekonomiska utmaningar.

3) Bekämpa hedersförtrycket globalt. Enligt FN:s tidigare uppskattningar lever fyra till fem miljoner människor under hedersnormer men ändå är arbetet mot heder relativt outvecklat världen över. Miljöpartiet vill att Sverige tar initiativ på internationell nivå för att bekämpa förtrycket.

Tusentals barn och unga växer upp under hedersnormer och kollektivt förtryck. Det får inte fortgå. Vi måste stå upp för alla människors rätt att bestämma över sina egna liv.

Per Bolund (MP)

språkrör

Åsa Lindhagen (MP)

jämställdhetsminister

Katarina Folkeson (MP)

kommunalråd Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel