Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Örebro behöver grönt ledarskap

Annons

Miljöpartiet de gröna grundar sin politiska vision på tre solidariteter: Solidaritet med världens alla människor, med djur, natur och ekosystem och med kommande generationer. Vår politik strävar efter ett samhälle som är hållbart för såväl människor som miljön och som skapar en hållbar framtid för dem som kommer efter oss. För att vi ska nå visionen om ett grönt och rättvist samhälle ser vi tre områden som måste utvecklas i Örebro de kommande åren.

Nu måste vi politiker i Örebro fortsätta att visa mod och ta fler viktiga beslut för en hållbar framtid.

Klimathotet måste hanteras som det nödläge det faktiskt är. Klimatkrisen är global, men utsläppen sker lokalt. Örebro måste göra sitt för att Sverige ska nå klimatmålen i enlighet med Parisavtalet. Vi är glada över att Bus Rapid Transit äntligen blir verklighet, det beslutet kom inte en dag för tidigt. Det är en seger för såväl örebroarna som klimatet att få en mer tillgänglig kollektivtrafik i staden. Nu måste vi politiker i Örebro fortsätta att visa mod och ta fler viktiga beslut för en hållbar framtid. Miljöpartiet vill bland annat införa en koldioxidbudget så att kommunen hushåller med utsläppen, inrätta ett klimatråd för bättre samverkan med näringslivet och civilsamhället och se fler bilfria gator. Med mindre skattepengar till utsläpp kan vi lägga mer resurser på välfärden, därför vill vi även slopa kommunens skattesubventioner till flygplatsen.

Miljöpartiet vill därför göra riktade satsningar på elevhälsan för att främja psykisk hälsa hos våra unga och ge dem vägledning till ett socialt hållbart liv.

Feminismen måste gå längre. Ett jämställt samhälle gynnar alla och här finns mycket kvar att göra. Män som utövar makt eller våld mot kvinnor har ofta vuxit upp med en kvinnosyn som inte hör hemma i ett jämställt samhälle. För att barn ska få utvecklas fritt utan begränsande och skadliga könsnormer är därför genuspedagogik genom hela skolgången viktig och behöver utvecklas i hela kommunen. I ett samhälle fyllt av prestationskrav där stressen har blivit en av våra vanligaste folksjukdomar måste våra barn och unga även få lära sig att de duger som de är, inte minst flickor som oftare än pojkar drabbas av psykisk ohälsa i ung ålder. Miljöpartiet vill därför göra riktade satsningar på elevhälsan för att främja psykisk hälsa hos våra unga och ge dem vägledning till ett socialt hållbart liv.

... vi kommer alltid att kämpa för ett Örebro som är öppet för alla och som tar gröna beslut för en hållbar framtid ...

Örebro måste vara tillgängligt och öppet för alla. Alla ska känna sig välkomna i Örebro. Oavsett om du är född här eller inte, oavsett vilken funktionsvariation du har, oavsett din sexuella läggning eller identitet, oavsett ditt kön och din ålder, oavsett vilken stadsdel du bor i – du är alltid välkommen. Miljöpartiet vill att all personal i kommunen utbildas i frågor kring jämställdhet, HBTQ, mångkultur och olika funktionsvariationer så att bemötandet i alla kommunens verksamheter blir inkluderande för alla örebroare. Vi vill även skapa attraktiva, tillgängliga och trygga mötesplatser i bostadsområden för att främja integration, det kan till exempel vara lokala centrum eller grönområden som samlar människor.

För att ett hållbart samhälle ska bli verklighet behövs ett grönt ledarskap. Det ledarskapet har vi i Miljöpartiet och vi kommer alltid att kämpa för ett Örebro som är öppet för alla och som tar gröna beslut för en hållbar framtid.

Katarina Folkeson

nyvalt kommunalråd för Miljöpartiet i Örebro

Maria Sääf

nyvald gruppledare för Miljöpartiet i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel