Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Så jämställer vi Sverige

Annons

Vi är några av alla de miljöpartister som är på plats på Forum jämställdhet för att diskutera vägen till ett jämställt samhälle. Forum Jämställdhet är en fantastisk mötesplats för att få del av bra exempel på arbete som sker i olika delar av landet, och själva dela med oss av vad vi gör på politiska uppdrag för att Sverige ska bli det föregångsland för jämställdhet vi kan vara. På skolans område arbetar den feministiska regeringen för alla elevers rätt till självförverkligande, kunskaper och utveckling. Sverige börjar i skolan och ska Sverige nå jämställdhet måste skolan vara en jämställd arbetsplats. Regeringen har satt ett nytt jämställdhetspolitiskt mål just för utbildningen: Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling. Det är lång väg dit, men vi arbetar målmedvetet med det vi vet kan göra skillnad: stärkt specialpedagogik och elevhälsa, fortbildning i jämställda studie- och yrkesval för studie- och yrkesvägledare, tid för lärare att lära av varandra om jämställdhet, normkritik och trygghet i de nationella skol­utvecklingsprogrammen, kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisningen och insatser för en jämnare könsfördelning i ansökningarna till lärar­utbildningen.

I skolan kan vi lägga grunden för ett samhälle där varje individ får växa upp till att bli den vuxen man vill vara, utan att begränsas av stereotypa könsnormer.I det övergripande jämställdhetsarbetet har vi varit pådrivande för att få till en samtyckeslagstiftning. Lagstiftningen ska vara tydlig: sex bygger på samtycke. Det är oanständigt varje gång fokus i den juridiska prövningen av ett övergrepp hamnar på om offret varit tillräckligt berusad eller gjort tillräckligt mycket motstånd.

Regeringen har nu tagit fram ett lagförslag, och det har brett stöd och kommer kunna bli verklighet under mandatperioden. Dessutom har vi arbetat för att få till en handlingsplan för jämställda löner och en tredje så kallad pappamånad. Det här är viktigt i sig, men kan också driva fram mer jämställdhet.

Internt i Miljöpartiet arbetar vi för att stärka oss i arbetet för jämställdhet. Vår jämställdhets- och mångfaldskommitté jobbar särskilt med att ge alla delar av partiet mer kunskap och självförtroende i arbetet med jämställdhets- och mångfaldsfrågor. I arbetet för ett jämställt land är det en viktig del att själva vara en jämställd organisation som kan lägga bra förslag på området både inom kommuner, landsting, regioner och på riksnivå.Det är viktigt att du i vårt parti ska bli bemött och få möjligheter i livet utifrån den individ du är oavsett vilket kön du har eller identifierar dig som.

Med Miljöpartiet i regeringen tar Sverige ständigt nya steg mot ett jämställt samhälle. Vi ser fram emot deltagandet på Forum Jämställdhet för att diskutera hur vi kan komma dit så snabbt som möjligt.

Gustav Fridolin (MP)utbildningsministerAnnika Hirvonen Falk (MP)talesperson för rätts- och jämställdhetspolitik samt HBTQ-frågorKukkamariia Valtola Sjöberg (MP)sammankallande Jämställdhets- och mångfaldskommitténIngrid Bergman (MP) sammankallande ålderutskottet Jämställdhets- och mångfalskommittén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel