Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Satsa på en ny egnahemsrörelse för mindre trångboddhet

Tänk om du skulle kunna flytta till ett drömhem utanför stan, men behålla jobbet, jobba mer på distans och bara pendla till arbetsplatsen ibland? Kanske köper och rustar du upp ett gammalt torp eller bygger ditt drömhus. Ett statligt egnahemslån skulle ge fler den möjligheten.

Många bor i dag i bostäder som egentligen inte passar deras behov. Bostadsbristen gör det svårt för många att byta bostad eller att alls komma in på bostadsmarknaden.

Vi behöver tänka om.

I början av 1900-talet fanns en stark egnahemsrörelse i Sverige. Många bytte trångboddheten i städerna mot bättre boenden genom en statlig egnahemsfond. Tänk om en ny egnahemsrörelse utanför städerna kunde bli verklighet?

Arbetsgivare behöver se fördelarna med distansarbete

Inför statliga egnahemslån som möjliggör renovering av övergivna hus eller nybyggnation. På många platser säger banken ofta nej till lån för att bygga eller köpa hus, ofta små orter där befolkningen sakta försvinner.

Arbetsgivare behöver se fördelarna med distansarbete. Efter många veckors distansarbete har många hittat nya arbetssätt och insett att många uppgifter går att utföra på distans. Mer distansarbete kan dessutom öka företagens rekryteringsbas.

Bredbandet behöver byggas ut. Alla kan inte arbeta på distans, men med stabil uppkoppling i hela landet kan fler göra det.

Du ska kunna leva, jobba och driva företag var i landet du än bor. Hela Sverige ska ha snabbt bredband 2025.

Byggreglerna behöver ses över så att de inte ställer orimliga kostnadsdrivande krav för att bygga nytt eller för den delen vilka krav som gäller när du bygger om

Många lämnar bygder de älskar och flyttar till städerna för jobb och studier. Men alla vill inte bo i stan. En ny egnahemsrörelse och bättre möjligheter till distansarbete kan ge fler ett boende som passar just dem. Istället för en högt belånad bostad i villaförorten, en för trång lägenhet i stan eller ett liv som andrahandsnomad – tänk om du med en statlig lånegaranti kunde hitta ditt drömhem i ett eget hus.

Det är möjligt, men vi behöver tänka om.

Emma Hult (MP)

riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson

Mats Gunnarsson (MP)

regionråd Örebro län

Sara Pettersson (MP)

kommunalråd Laxå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel