Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet satsar 43 miljoner mer på kollektivtrafiken

Majoriteten i region Örebro län (S, C och KD) har beslutat att skära ned på kollektivtrafiken på flera sträckor och orter. Vi från Miljöpartiet de gröna har lagt en budget som bevarar och förstärker trafiken och resemöjligheterna.

Majoriteten väljer att inför nästa år inte ge trafiken kompensation för ökade kostnader. Detta är förödande då vi vet att drivmedelspriser och löner för chaufförer räknas upp varje år. Det är också förvånande att Centerpartiet stöttar en drastisk neddragning av busstrafiken på landsbygden. Miljöpartiet satsar 43 miljoner kronor mer än majoriteten på kollektivtrafiken och ser den som en central funktion som ger många chansen att resa, jobba, studera och inte minst umgås samt ta del av kultur- och idrottsutbud.

Regionen och kommunerna måste sätta sig ned tillsammans och hålla fast vid smarta lösningar där skolbussarna i vissa områden är stommen i kollektivtrafiken.

Att förflytta sig har blivit viktigare och viktigare i det moderna samhället. Det gäller alla åldersgrupper, oavsett var man bor. Många löser det med hjälp av bilen, men alla har den möjligheten, av olika skäl. Några har inte råd med bil, andra får inte ta körkort, till exempel. För att skapa ett socialt hållbart län krävs bra kommunikationer och att vi tänker utanför stuprören. Regionen och kommunerna måste sätta sig ned tillsammans och hålla fast vid smarta lösningar där skolbussarna i vissa områden är stommen i kollektivtrafiken. Komplettera med anropsstyrd trafik i de glesaste delarna av länet, också på kvällstid.

Därutöver krävs en utveckling av stadsbusstrafiken i Örebro kommun. Städer av liknande storlek i Sverige och utomlands har större andel resande i sin busstrafik och resenärerna kommer fram fortare. En utveckling här skulle gynna både bussåkare och bilister eftersom trängseln inne i Örebro skulle minska.

Nu är det dags att införa en seniorrabatt på enkelbiljetter, utanför högtrafik.

Vi ser också att studenter på universitetsnivå som inte bor eller studerar i själva Örebro, får betydligt dyrare biljetter än i andra län. Det minskar regionens attraktionskraft men värre är att det också försvårar att studera och bo kvar på en mindre ort i länet. Därför har Miljöpartiet lagt förslag om studentrabatt i vår budget.

Detsamma gäller seniorerna i vårt län. De har möjlighet att köpa lågtrafikkort som ger billiga priser men det kortet finns bara som månadsbiljett vilket inte passar alla. Nu är det dags att införa en seniorrabatt på enkelbiljetter, utanför högtrafik.

Sverigedemokraterna är de som ger minst till kollektivtrafiken. Trots att många av deras väljare bor på landsbygden och är upprörda över de nedskärningar som planeras. Vi kan konstatera att det inte blir bättre på landsbygden då Sverigedemokraternas budget har 52 miljoner mindre till trafiken än vår.

Sverigedemokraterna är de som ger minst till kollektivtrafiken.

Kollektivtrafikens biljettpriser har i flera år stigit snabbare än den allmänna prisutvecklingen. Miljöpartiet föreslår en mindre taxehöjning än majoritetens 8%. Vi tror att kraftiga prishöjningar skrämmer bort resenärer som skulle kunna välja kollektivtrafikresa istället för bilen.

Örebro län ligger bra till geografiskt för mycket utbyte med våra grannlän. Region Örebro län har medvetet satsat på tågtrafiken i flera år. Nu minskar den nya majoriteten trafiken. Deras oförmåga att se vad det innebär för resenärerna och miljön – inte minst klimatet –  är oroväckande.

Mats Gunnarsson

och Helena Bosved

Miljöpartiet i region Örebro län

Niclas Persson

Miljöpartiet i Örebro kommun

Daniel Ekelund

Miljöpartiet i Karlskoga

Lotta Öhlund

Miljöpartiet i Hallsberg

Sara Pettersson

Miljöpartiet i Laxå

Ronnie Edvardsson

Miljöpartiet i Ljusnarsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel