Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: Vi måste investera oss ur krisen

Coronapandemin har ställt mycket i samhället på sin spets. Människors liv, hälsa och ekonomi står fortfarande på spel, men samtidigt som vi hanterar krisen måste vi se framåt och planera för den framtid vi vill på andra sidan krisen. Det är nu vi behöver investera i en framtid värd att längta till.

Den ekonomiska kris som följt på virusutbrottet har drabbat alla. Runt om i Sverige har företag tvingats stänga ner, människor har permitterats och i vissa fall blivit av med sin försörjning. Miljöpartiet och regeringen har under våren presenterat flera krispaket som har mildrat de värsta effekterna av krisen. Med permitterings- och omställningsstöd har arbetstagare och företag getts en möjlighet att övervintra den värsta delen av krisen och med en a-kassa tillgänglig för fler har många skyddsnäten stärkts. Kommuner och regioner har fått miljardtillskott för att kunna satsa på vård och omsorg. Brist på pengar ska aldrig förhindra det viktiga arbete som nu pågår i kommuner och regioner för att stoppa smittspridningen.

Krisen är inte över, men samtidigt som Sverige och resten av världen fortsätter att hantera smittan behöver återstarten av ekonomin förberedas. För Miljöpartiet är två delar helt centrala för att vårt samhälle ska stå bättre rustat för framtiden: en högkvalitativ välfärd med goda arbetsvillkor och den gröna omställningen.

Mer pengar måste till för att stärka välfärden. På många plan kommer det behövas strukturella förändringar för att vården och omsorgen ska ha de resurser som krävs och då räcker det inte med tillfälliga pengar. Arbetsvillkoren måste förbättras och fler lockas till vård och omsorgsyrken. För att förbättra arbetsvillkoren inom välfärden krävs det mer än beröm och välförtjänta applåder.

Vi kan och ska återstarta den svenska ekonomin med gröna investeringar som bygger ett fossilfritt och jämlikt samhälle. Det är nu vi måste våga göra vår tids stora investeringar och då har vi inte råd att att bara sikta in oss på att öka produktionen och konsumtionen. Stödet som ges till näringslivet måste användas som en hävstång för den gröna omställningen. Företag ska ges förutsättningar att investera för framtiden och genomföra projekt som tar fram nya innovationer som minskar utsläppen. Under finanskrisen stannade klimatarbetet på flera håll upp. Omställningen försenades och investeringar för framtiden uteblev. Det är en utveckling vi inte har råd med när vi befinner oss mitt i klimatkrisen.

Världen efter corona kommer inte vara densamma som innan. Varje krona vi investerar i återhämtningen måste dra utvecklingen åt rätt håll och bidra till en rättvis grön omställning.

Karolina Skog (MP)

ekonomiskpolitisk talesperson

Camilla Hansén (MP)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel