Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet vill minska köttätandet i kommunen

Storhushållsköken kan genom sina produktval bidra till att minska kommunens klimatpåverkan. Den synpunkten lämnar Miljöpartiet De Gröna i Askersund i en motion och föreslår bland annat att köken tar bort köttet två dagar i veckan.

MP konststaterar i sin motion att Närlundaskolans matsedel för höstterminen förra året endast hade en vegetarisk måltid, och då serverades en soppa. Vilken signal ger det barnen att enbart servera kött- och fiskrätter, frågar miljöpartisterna.

De menar att det finns mängder av spännande och god vegetarisk mat att välja på. MP menar dock att en salladsbuffé är bra, men den löser inte klimatfrågan. ”Minskning av köttet kan däremot vara ett stort steg på vägen”, skriver de.

Orsaken är, enligt motionen, att en stor påverkan sker i själva jordbruket och den produktgrupp som påverkar klimatet mest är köttet. Därför yrkar MP att kommunens kök kan minska köttproduktionen genom att servera två vegetariska måltider i veckan, till alla. Att man dessutom väljer bra kött, naturbetes-kött, som nöt och lamm som de anser bättre än gris och kyckling.

Köken bör också öka andelen ekologiskt och närproducerat samtidigt som man säsongsanpassar måltiderna. Dessutom yrkar motionärerna på att kommunens kök ska minska svinnet och ta vara på den mat som blir över.

Det är flera faktorer som spelar in, och medför en klimatpåverkan genom maten. Produktionssystemet, odlingsplatsen, förpackningen, transporterna, processen i industrin samt tillagningen, menar MP i sin motion.