Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet visar vägen för Region Örebro län med klimatmedvetna förslag

Annons

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Region Örebro län har lagt ett budgetförslag som missar att möta klimatförändringarnas konsekvenser och som slår hårt mot äldre och multisjuka. I Miljöpartiet de grönas oppositionsbudget satsar vi i istället på hållbarhet – för planet såväl som människa.

Hållbarhet är inte en trend, det är den permanenta omställning som krävs för att samhället ska klara utmaningar med klimatförändringar, ökande psykisk ohälsa och ett ökat antal äldre invånare. Regionpolitiken kräver därför inte bara ett ledarskap som är inriktat på hållbarhet, utan även en budget som ser hållbarhet som den röda tråd som genomsyrar och håller ihop regionens verksamheter. Majoritetens budgetförslag saknar det hållbarhetsfokus som är avgörande för att klara förestående utmaningar.

Vården måste vara ekonomiskt hållbar för de som är sjuka och mest utsatta. Därför står vi i MP fast vid att högkostnadsskyddet ska ligga still.

En hållbar vård innebär inte bara att kvaliteten på vården säkerställs, utan också att de mest utsatta har råd med den vård de behöver. Majoritetens budgetförslag om att höja högkostnadsskyddet med 250 kronor till 1150 kronor innebär en 27 procentig ökning som drabbar de patienter som ofta måste besöka sjukvården. För att kunna förstärka kassan med en, i sammanhanget, liten summa pengar offrar majoriteten, inte minst Socialdemokraterna, klassiska fördelningspolitiska ideal.

För många multisjuka tillkommer andra kostnader som tillsammans ger höga utgifter. En ökning av högkostnadsskyddet kan bli droppen som får bägaren att rinna över för vissa patienter. Vården måste vara ekonomiskt hållbar för de som är sjuka och mest utsatta. Därför står vi i MP fast vid att högkostnadsskyddet ska ligga still.

... därför satsar vi i Miljöpartiet istället 25 miljoner kronor på att säkra länsinvånarnas möjligheter till daglig pendling på buss eller tåg.

En hållbar omställning kräver fungerande kollektivtrafik som är tillgänglig för alla. Därför är vi djupt bekymrade över majoritetsbudgetens hot om kommande nedskärningar i kollektivtrafiken. Majoritetens budget innebär ett stopp för utvecklingen av kollektivtrafik både i städerna och på landsbygden.

Nedskärningar är helt fel väg att gå, därför satsar vi i Miljöpartiet istället 25 miljoner kronor på att säkra länsinvånarnas möjligheter till daglig pendling på buss eller tåg. Vi vill också införa studentrabatt på biljettpriset.

Men det finns också flera positiva inslag i majoritetens budget, många känns igen sedan Miljöpartiet satt i majoritet. Exempelvis är det glädjande att satsningen på mobila team kvarstår, att mer pengar ges till barnkultur och att unga missbrukare hjälps med en ny mottagning i Örebro.

Givetvis stöder vi även att regionen tar fram ett program för att stärka handel och service på landsbygden. Vi är dock besvikna på att den nya majoriteten inte orkat hålla i satsningen på att möta klimatförändringarna. Det finns enstaka bra förslag på marginalen, men inga genomgripande satsningar såsom en klimatanpassningsplan eller koldioxidbudget. I Miljöpartiets budget ger vi precis sådana exempel på hur regionen på riktigt kan bidra till att minska utsläppen av klimatfarliga gaser – detta har inte majoriteten klarat av att leverera.

Monika Aune

Miljöpartiet, oppositionsråd

Mats Gunnarsson

Miljöpartiet, oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons