Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiets tågsatsning gick med åtta miljoner i förlust per år

Svar

Miljöpartiet skriver i en debattartikel i NA 8 juni att kollektivtrafiken måste utvecklas – inte dras ner. Det är jag den första att skriva under på, men samtidigt har jag ansvar för att de pengar som finns också räcker.

När jag blev ansvarig för snart 1 1/2 år sedan, tog jag över från just MP och en ekonomi som lutade brant nedåt. Satsningar hade gjorts som det inte alltid fanns pengar till eller där resenärer uteblev. Ett av de första besluten vi tog för att minska underskottet, var att dra ner på tågen mellan Örebro och Karlstad, som hade cirka fem passagerare/dag över länsgräns och kostade 8 miljoner/år. Motförslaget från MP var i stället att fördubbla dem.

Då bedömde vi att det var bättre att köra färre turer som kom, än att ställa in med kort varsel.

Besparingar vi beslutar om, vill vi ska påverka så få som möjligt men jag vet att de påverkar, pendlare, gymnasieelever och familjer, många av dem kontaktar mig. Vi socialdemokrater ska göra allt vi kan för att även gymnasieelever ska kunna åka med de skolskjutsar som finns.

Sedan återkommer MP i sin debattartikel om att vi införde sommartidtabell i stadstrafiken i Örebro redan efter påsk. Det gjorde vi av ett skäl, corona. Antalet sjukskrivna förare var cirka 20 procent och vi kunde inte garantera när bussarna skulle gå. Då bedömde vi att det var bättre att köra färre turer som kom, än att ställa in med kort varsel.

Jag hoppas vi kan erbjudadet i hela länet nästa höst är närtrafik. Den kommer vända sig till dem som har långt till närmsta hållplats (cirka 2 km) och som kan åka dagtid eller kvällar då det finns lediga fordon vi kan använda.

Nina Höijer

Socialdemokraterna, regionråd och ordförande för samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel