Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartist studerade integrationen i Laxå

En inblick i Laxå kommuns arbete med nyanlända fick riksdagsledamoten Camilla Hansén (MP) när hon besökte kommunen i fredags.- Jag tror jag blivit lite kär i Laxå, säger hon.

Laxå. Camilla Hansén vikarierar sedan januari som länets riksdagsledamot för Miljöpartiet medan ordniarie Jonas Eriksson är föräldraledig. Som en del i arbetet besöker hon länets kommuner och i fredags var hon i Laxå tillsammans med regionpolitikern Mats Gunnarsson (MP) och togs emot av kommunstyrelsens vice ordförande Sara Pettersson (MP). Ett av besöken som gruppen gjorde var på Kunskapens hus där hon träffade lärare och elever i förberedelseklasserna för nyanlända. På skolan går cirka 50 nyanlända elever och den funkar som en egen skolenhet parallellt med kommunens övriga skolor.

– Det här är elevernas första kontakt med svenska skolan, berättade Marina Tålsgård, speciallärare på skolan, som har varit med och byggt upp den nya skolan från grunden de senaste två åren. – Vi har god hjälp av våra språkstödjare, berättar Marina.

Språkstödjarna fungerar som stöd för eleverna och behärskar exempelvis arabiska och somaliska. De finns inte bara med i klassrummet, de hjälper också till med kontakterna och informationen med barnens föräldrar.

– Laxå är en kommun som tagit stort ansvar och som har bra beredskap för att ta emot nyanlända, tyckte Camilla Hansén. Men jag vill också höra vad som kan göras bättre. Vad behöver ni i Laxå?

Senada Pennez är lärare för de yngsta eleverna.

– Fler lärare skulle vi alltid kunna vara, tyckte hon.

Miljöpartiet besökte också kommunens nya arbetsmarknads- och integrationsenhet i ett nyinrett kontor mittemot kommunhuset. Jessica Vidberg är chef för enheten.

– Vi arbetar direkt under kommunstyrelsen som ger snabba beslutsvägar. Att samordna arbetsmarknads- och integrationsfrågor är att arbeta målgruppsövergripande och långsiktigt, och fånga upp olika grupper som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden. Det är samma arbetsmetoder som behövs, berättade Jessica.

Enheten har rekryterat en arbetsmarknadskonsulent, och rekrytering av en integrationskonsulent pågår.

– Arbetet med nyanlända har fungerat bra i Laxå, och vi kan visa på att kommunen haft stort utbyte av att satsa på verksamheten, fortsatte Jessica.

– Många kommuner har det jättetufft, men jag får en positiv känsla av er inställning här som jag kan ta med mig till Riksdagen. Jag tror jag har blivit lite kär i Laxå, sa Camilla Hansén.